Vijf vragen over Scapino

Interieur van een Scapino. Foto Dennis Beek

De rechtbank in Maastricht heeft uitstel van betaling gegeven aan Macintosh. Het moederbedrijf van onder meer de schoenenwinkels Dolcis, Invito, Manfield en Scapino vroeg vanmorgen uitstel aan, omdat het in financiële problemen verkeert. Het bedrijf heeft een groot magazijn in Assen en 33 winkels in Drenthe en Groningen.

Wat is er aan de hand?
Macintosh meldde maandag dat het bezig is kopers te zoeken voor zijn winkelketens. Het bedrijf waarschuwde dat ze door de hoge schuld en slechte marktomstandigheden waarschijnlijk bitter weinig zouden opleveren. Geen van de gegadigden heeft tot nu toe een bod op tafel gelegd dat een oplossing biedt voor de huidige situatie.

Uitstel van betaling voor de moedermaatschappij, vaak een eerste stap richting faillissement, is daarmee volgens Macintosh de enig overgebleven optie.

Wat heeft het Noorden met Scapino?
Assenaar Berend Ziengs richtte de schoenenzaak op in 1974. De winkel moest een nieuwe discount worden in schoenen en kleding. De formule sloeg aan en overal in Nederland werden winkels uit de grond gestampt.

Henk en zijn oudere broer Bert namen het stokje van vader over. Beide broers raakten in 1997 in een klap in bonis door de verkoop van het familiebedrijf aan Vendex KBB, het toenmalige moederbedrijf van V&D.

Lees ook: De passies van Henk Ziengs .

Hoe is Scapino in handen van Macintosh terecht gekomen?
In 2002 werd de discount schoenenwinkel weer van de hand gedaan. De winkelketen werd samen met vijf andere winkelketens verkocht aan bedrijfsinvesteerder CVC . Het gaat om de Hans Anders-optiekgroep, de Siebel-juweliersgroep, Kijkshop, Perry Sport, Prénatal en Scapino.

In 2006 kocht Macintosh de schoenenketen voor 140 miljoen euro van Retail Network, het dochterbedrijf van de durfkapitalist. Bij Macintosh komt Scapino in één concern met andere schoenenketens als Dolcis, Manfield en Invito.

Waarom uitstel van betaling?
Het gaat al een aantal jaar niet goed met Macintosh. Onlangs werd winkelketen Kwantum nog verkocht en wilde de onderneming zich focussen op de schoenenwinkels. Maar door hoge schulden en de tegenvallende verkoop van schoenen door online winkels, ging het bergafwaarts. Het enige wat het bedrijf daarom nog rest, is uitstel van betaling.

Hoe nu verder?
Macintosh geeft op het moment verschillende partijen inzage in de boeken, met als doel om het hele bedrijf of een groot deel ervan te verkopen. Dit moet ervoor zorgen dat de verschillende onderdelen uiteindelijk kunnen blijven bestaan. De gesprekken zijn volgens de onderneming opbouwend, maar nog niet afgerond.

Scapino heeft 204 vestigingen in Nederland.  Er werken zo'n 5.500 mensen voor Macintosh in de Benelux, het grootste deel van hen in Nederland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu