Noordelijke burgerhulpverleners en Volvo-rijders schieten met AED te hulp bij hartstilstand

Twintig Volvo's van noorderlingen zijn uitegrust met een AED.

Een proef in Noord-Nederland waarbij 20 Volvo-eigenaren een AED (Automatische Externe Defibrillator) in hun auto hebben gekregen, lijkt een succes te worden. De Volvo-rijders staan al geregistreerd als burgerhulpverlening en kunnen dus in actie komen als het moet.

Via een communicatiesysteem van het automerk - Volvo On Call - zijn deze vrijwilligers gekoppeld aan HartslagNu. Dat is een netwerk van burgerhulpverleners die via een app worden opgeroepen om met een AED hulp te bieden als iemand binnen een afstand van 2 kilometer een hartstilstand heeft.

Navigator

Als de automobilist een oproep accepteert, geeft de navigator van de auto vanzelf de route aan naar de plek waar hulp moet worden verleend.

De proef, Volvo Lifesaver genaamd, begon in oktober. Bij een eerste evaluatie begin februari bleek dat de Volvo-chauffeurs 81 keer waren opgeroepen. In zeven gevallen kwamen zij daadwerkelijk bij de patiënt.

Die score van bijna een op de tien gevallen is beduidend beter dan het gemiddelde van een op 20 bij de overige hulpverleners. Die moeten na een oproep nog in de buurt een AED ophalen alvorens de patiënt op te zoeken.

Scores

Christel van Huffelen van HartslagNu begrijpt dat die scores wat laag overkomen. ,,Er kunnen zo veel oorzaken redenen zijn waardoor iemand een signaal niet ontvangt. Als iemand thuis is, ligt zijn telefoon misschien in de slaapkamer. Of die staat uit.”

Dat de Volvo-rijders vaker ter plekke zijn, komt volgens haar doordat ze mogelijk extra gemotiveerd zijn. ,,Ze zijn uitgebreid voorbereid op dit project”, aldus Van Huffelen.

Of er al daadwerkelijk levens zijn gered door het project, is volgens Auke van Andel van Volvo Car Nederland niet te zeggen. ,,Als de burgerhulpverlener ter plekke is geweest, dan houdt het verhaal op. Dat wordt hen ook geleerd tijdens de training.”

Werkzaam in de zorg

Onder de 25 deelnemers - tot hen behoren 5 echtparen die gezamenlijk een auto gebruiken - zijn volgens Van Andel van Volvo veel mensen die werkzaam zijn in de zorg. ,,Ze zijn vanuit hun werk al heel betrokken.”

De belangstelling voor de proef was volgens hem heel groot. ,,Op een oproep voor belangstellenden kwamen ruim 800 reacties”, aldus Van Andel.

Het project is georganiseerd rond Volvo-dealer Broekhuis in Assen. De reden dat de pilot in Noord-Nederland wordt gehouden, is dat in dit landsdeel de minste AED’s per 1000 inwoners zijn. Op een later moment wordt besloten of de proef wordt uitgebreid.

Van Huffelen: ,,Dat hopen we natuurlijk. Wellicht dat ook andere merken belangstelling hebben. Wij zijn blij met alle die levens kunnen redden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu