Vooral Drenten happig op oversluiten hypotheek

Het is onzeker wat de rente gaat doen. Foto: ANP

Veel inwoners van Drenthe hebben in april hun hypotheek overgesloten. Het aantal Drenten dat overstapte naar een andere hypotheek steeg vorige maand met bijna 33 procent.

Groningers waren in april iets minder enthousiast als het gaat om oversluiten van de hypotheek. In Friesland daalde zelfs het aantal oversluiters.

Landelijk veel activiteit

Dat blijkt uit cijfers die de Hypotheker heeft verzameld over hypotheekaanvragen in de noordelijke provincies. De daling in Friesland, die de Hypotheker signaleert, is opmerkelijk omdat er landelijk juist veel activiteit is op de hypotheekmarkt.

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat ruim 80 procent van de hypotheekaanvragen registreert, signaleerde een flinke drukte in april. Landelijk waren er in april 54.000 mensen die een hypotheek wilden afsluiten of oversluiten. Veel meer dan in de aprilmaand van de afgelopen vier jaar.

Lage rente

Oversluiten van een hypotheek is al een tijdje populair vanwege de lage rentestand en dus de lagere maandlasten. De boeterente, die huiseigenaren moeten betalen voor hun oude hypotheek, nemen ze voor lief.

De coronacrisis speelt volgens HDN ook een rol. Hypotheekrentes stijgen licht en veel huiseigenaren willen profiteren van de nu nog altijd lage rente. Hoewel de stijging iets minder is, ziet HDN ook nog altijd een toename in het aantal mensen dat een hypotheek aanvraagt om een huis te kopen.

Noorden

Die komen, in de maand april althans, niet uit de provincie Groningen, zegt de Hypotheker. Vergeleken met de maand maart daalt in de Groningen het aantal mensen met een hypotheekaanvraag om een huis te kopen. Het aantal oversluiters steeg wel.

In Friesland daalde het aantal aanvragen met bijna 18 procent, er waren volgens de Hypotheker ook minder oversluiters.

Nieuws

Meest gelezen

menu