Voormalig KPN-topman Wim Dik overleden. Hij weigerde naar het Noorden te verhuizen en voelde zich in Groningen vaak een paria

Wim Dik op de dag dat de PTT zich als een zelfstandige onderneming presenteerde in de jaren tachtig. Foto: ANP/ HH

Wim Dik, de voormalige topman van KPN, is overleden. Hij werd 83 jaar, meldt de lokale afdeling van D66 in Vught. Dik stond na de verzelfstandiging van het toenmalige PTT in 1989 tot 2000 aan het hoofd van het post- en telecomconcern.

Dik begon na zijn studies in Delft en Rotterdam zijn carrière bij verzorgings- en levensmiddelenconcern Unilever, waar hij opklom tot voorzitter van de directie van de Nederlandse Unilever.

Hij kreeg de leiding over Koninklijke PTT Nederland (KPN) op het moment dat dit bedrijf zich moest omvormen tot privaat bedrijf met tienduizenden werknemers, dat zich uiteindelijk zou opsplitsen in een telecom- en postonderdeel. Onder Dik groeide het bedrijf uit tot een beursgenoteerde onderneming met een beurswaarde van miljarden euro’s. Het hoofdkantoor stond ruim twintig jaar in Groningen.

De stad stond op z’n kop toen Dik, die altijd heeft geweigerd om naar het Noorden te verhuizen, bekendmaakte dat het hoofdkantoor van KPN Groningen ging verlaten. Er waren altijd al strubbelingen en irritaties met bestuurders. In een afscheidsinterview met het Nieuwsblad van het Noorden vertelde hij dat hij zich in Groningen meermalen een paria heeft gevoeld. Over de jaren die KPN in Groningen zat, is een boek verschenen .

Overname Duitse jonge branchegenoot

Onder Dik stak KPN ook veel geld in de overname van een Duitse jonge branchegenoot. Later zou blijken dat de schulden bij KPN mede door die miljardenuitgave schrikbarend hard waren opgelopen.

Dik was ook politiek actief. In de jaren zeventig was hij een tijd voorzitter van D66. In het tweede en derde kabinet Van Agt (1981-1982) was hij staatssecretaris van Economische Zaken. Als inwoner van het Noord-Brabantse Helvoirt was hij tot op hoge leeftijd actief als lijstduwer voor de plaatselijke afdeling van D66.

Nieuws

Meest gelezen

menu