Corona: arbeidsmarkt schreeuwt om online specialisten

Lars Evers. Foto: Geert Job Sevink

De vraag naar freelance webdevelopers en online specialisten is in coronatijd exponentieel toegenomen. Dat constateert het Groningse freelanceplatform Jellow.

Jellow is een platform waar freelancers en opdrachtgevers elkaar kunnen vinden. Afgelopen week doorbrak het platform de volgens mede-oprichter Lars Evers ‘magische’ grens van 50.000 gebruikers.

Bijna 40.000 hoopopgeleide freelancers bieden via Jellow hun diensten aan. Inmiddels zijn er ook meer dan 10.000 opdrachtgevers op het platform actief die freelancers zoeken.

Zoeken naar goede balans

Volgens Evers is dat vooral de toename van het aantal opdrachtgevers een goede ontwikkeling. ,,Een platform waar vraag en aanbod samenkomt, moet zoveel mogelijk in evenwicht. Een verhouding van 1 op 4 is wat dat betreft een gezonde balans.

Volgens Evers groeit Jellow al jaren gestaag. Wel was er in maar een flinke coronadip. De crisis zorgde daarna ook voor een opleving van de activiteit op het platform. ,,De vraag naar developers en online marketeers nam steeds meer toe.’’

Winkel wordt in coronatijd webshop

Evers verklaart dat uit het feit dat steeds meer zaken hun activiteiten van fysiek omzetten naar online. ,,Je zag dat bijvoorbeeld aan de winkels die plots een webshop begonnen. Om dat te te doen moeten ze specialistische kennis in huis halen. Daarbij zullen ze vooral kiezen voor freelancers voor het geval ze opnieuw in lockdown moeten.’’

Bijna 400 procent meer vraag

De ontwikkeling leidde tot een forse vraag van ondernemers. De vraag naar web- en appdevelopers nam toe met 106 procent. Dat is als fors, maar de vraag online specialisten piekte helemaal: 373 procent meer vraag.

,,De vraag is snel toegenomen en via Jellow kunnen we dat beantwoorden, we brengen mensen binnen een dag met elkaar in contact.

Naast de toenemende vraag naar specialisten zag Jellow ook het aantal freelancers verder groeien. ,,De groei was er al. Maar in coronatijd speelt mee dat mensen niet fysiek kunnen netwerken en daarom op zoek zijn naar een onlineplatform waar ze hun diensten aan kunnen bieden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu