Wéér nieuwe eigenaar voor Expresso, en Claudia Sträter: sluiting meeste winkels van de baan

Modeketen Expresso wordt overgenomen door de Van Uffelen Groep. Foto: Expresso

De kans is groot dat er toch geen twintig winkels van Expresso (15) en Claudia Sträter (5) hoeven te sluiten. De twee ketens, gespecialiseerd in dameskleding, komen namelijk in handen van de Van Uffelen Groep. ,,We proberen minimaal dertig winkels open te houden.’’

Het is een opvallende ontwikkeling in de damesmodewereld. De winkelformules zijn in een paar weken tijd namelijk drie keer van eigenaar veranderd. Van FNG Nederland naar Nxt Fashion (de holdingmaatschappij van de omstreden ‘bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom).

Sinds dinsdag vallen Expresso en Claudia Sträter onder modebedrijf Van Uffelen uit Delft. tot dit concern behoren ook de vestigingne van Schomaker mannenmode (onder meer Assen en Veendam) Afgelopen vrijdag maakte Nxt Fashion nog bekend dat er 28 winkels zouden worden gesloten, waaronder 15 van de 30 filialen van Expresso en vijf van Claudia Sträter. Ruim tweehonderd mensen zouden hierdoor hun baan verliezen.

Aan het hart

Het doel van de overname door Van Uffelen, met 46 vestigingen actief in heel Nederland, is de twee ketens op te bouwen tot gerenommeerde merken. ,,Wij verkopen zelf ook kleding van deze twee merken. Het zou ons aan het hart gaan als deze twee mooie Nederlandse merken verloren zouden gaan’’, zegt Pieter Cox, directeur van de Van Uffelen Groep. ,,Niet alleen voor ons, maar voor heel veel collega-detaillisten dragen ze bij aan de diversiteit van het assortiment in combinatie met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.”

De merken Expresso en Claudia Sträter zullen los van de winkels van Van Uffelen blijven functioneren. ,,Zo houden ze hun eigen ziel en identiteit. Maar het is eerst zaak om te bouwen aan de organisatie van de twee formules, zodat die weer snel op orde is”, aldus Cox. Het bedrijf geeft aan dat Steps en Miss Etam veel minder bij Van Uffelen passen. ,,Qua uitstraling en doelgroep was het niet logisch om deze twee ketens ook over te nemen.’’

Dertig winkels open

Hij is van plan om minimaal dertig winkels open te houden. ,,De komende weken wordt geprobeerd om tot overeenstemming te komen met de verhuurders van de winkels onder de namen Expresso en Claudia Sträter. Ik hoop dat we eruit komen en dat er uiteindelijk niks dicht hoeft. Zo garanderen we ook de werkgelegenheid van 175 medewerkers.’’ Of de Van Uffelen Groep een flinke korting van de huurlasten zal vragen, wil het bedrijf niet zeggen. ,,We gaan proberen zoveel mogelijk te redden.’’

Vijf vestigingen van Miss Etam gaan dicht

De formules Miss Etam en Steps blijven wel in eigendom van Nxt Fashion. Dit bedrijf wil nog steeds vijf Miss Etams en drie filialen van Steps sluiten. Deze winkels zouden volgens Nxt Fashion onvoldoende rendabel zijn.

Zowel Expresso, Claudia Sträter, Steps en Miss Etam vielen tot voor kort onder FNG Nederland, het modebedrijf dat vorige maand failliet werd verklaard. Martijn Rozenboom nam de ketens begin deze maand over uit de failliete boedel en liet het oude FNG-management zitten onder de nieuwe naam Nxt Fashion. Rozenboom kocht al veel vaker failliete formules op zoals McGregor en Op=Op Voordeelshop. Deze bedrijven redden het uiteindelijk niet.

Nieuws

Meest gelezen

menu