Waar komt het PFAS in het huishoudelijk afvalwater vandaan? Kenniscentrum stelt onderzoek in

Onderzoek naar schadelijk PFAS in huishoudelijk afvalwater. Foto:Shutterstock

In huishoudelijk afvalwater zitten relatief hoge concentraties van het schadelijke PFAS, zegt de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa). Die wil dat snel wordt onderzocht waar die vervuiling precies vandaan komt en hoe die gestopt kan worden.

Stowa deed samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek bij acht rioolwaterzuiveringen. Ook installaties die bijna alleen huishoudelijk afvalwater zuiveren hebben te maken met hoge concentraties.

Hoog gezondheidsrisico

Volgens het kennisinstituut van waterschappen gaat het om 10 tot 1000 nanogram per liter. Dat is minder dan andere verontreinigingen zoals medicijnresten, maar PFAS vormen al bij kleine concentraties een hoog gezondheidsrisico.

Om de concentraties vast te stellen zijn bij de zuiveringsinstallaties negen dagen metingen verricht van zowel het binnenkomende als het uitgaande afvalwater.

 Ook het zuiveringsslib werd bekeken. De onderzoekers dachten aanvankelijk dat ze uitsluitend hoge concentraties PFAS zouden aantreffen bij installaties die veel industriewater verwerken.

De overheid werkt samen met het bedrijfsleven aan vermindering van de blootstelling aan PFAS. Met vier andere EU-landen werkt Nederland aan terugdringing van de stof binnen Europa.

Nieuws

Meest gelezen

menu