Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehandsje?

Illustratie: Ruben Oppenheimer

De feestdagen hebben al geld genoeg gekost; het is weer tijd om op de kleintjes te letten. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehandsje?

Kopen Nederlanders meer tweedehands spullen?

De afgelopen tien jaar nam het aantal tweedehands winkels toe met 32,9 procent, volgens het CBS. En voor elke nieuwe auto worden vijf tweedehands auto’s verkocht. Ook komen er steeds meer kringloopwinkels bij, in 2017 steeg het aantal met 7 procent naar 206.

Daarnaast geven we meer spullen af bij kringloopwinkels en nemen meer mensen er een kijkje in de schappen, blijkt uit cijfers van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). United Wardrobe, een website en app voor tweedehands kleding, eindigt 2018 met drie miljoen gebruikers in Nederland, België en Frankrijk, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Deels komt de toename van tweedehandswinkels door de economische groei: we kopen meer en bieden daarom meer en betere spullen tweedehands aan. Daarnaast willen mensen authenticiteit. Zou je je huis inrichten met alleen maar Ikea-meubels of zou je alleen H&M-kleding dragen, dan mis je eigenheid. Koop je iets tweedehands, dan is het item vaak uniek.

Principiële consumenten verzetten zich met tweedehands aanschaffen tegen de wegwerpcultuur en consumptiemaatschappij. En je maakt een statement tegen de mode-industrie; na de olie-industrie de meest vervuilende industrie van de wereld, waarin de arbeidsomstandigheden vaak slecht zijn.

Wat kun je beter niet tweedehands kopen?

Voor elektronische apparaten geldt: tweedehands is niet altijd beter. ,,Huishoudelijke apparaten die veel energie gebruiken, zoals een koelkast, vriezer, of droger, kun je beter niet tweedehands kopen, omdat oudere modellen vaak meer energie slurpen”, zegt Anne Kluivers van Milieu Centraal.

,,Bovendien kost het maken van een nieuwe koelkast of vriezer relatief weinig energie, dus is de energiewinst van een nieuw apparaat groter.” Wasmachines en vaatwassers zijn de laatste twaalf jaar niet veel zuiniger geworden, dus voor deze apparaten geldt dit minder.

,,Let bij tweedehands wasmachines en vaatwassers altijd op het label: koop alleen A+++”, zegt Kluivers. ,,Vaak denken we: een apparaat met label A of A+ is al heel zuinig. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines: Daar is A+ tegenwoordig zelfs het slechtste label op de markt.”

Ook om veiligheidsredenen kan het verstandig zijn om voor een nieuwe aankoop te kiezen. Aan een veiligheidshelm voor scooter of motor bijvoorbeeld, is aan de buitenkant niet te zien of hij is gevallen. In dat geval is de helm echter niet meer veilig.

Wat is het verschil tussen tweedehands en refurbished?

‘Refurbished’ betekent dat een gebruikt elektronisch apparaat (meestal een smartphone, laptop, of tablet) is opgeknapt en gecontroleerd op belangrijke onderdelen, zoals scherm, behuizing, camera en accu en dan weer op de markt komt. Kluivers is voorstander van het concept: ,,Het kost veel energie en grondstoffen, zoals zeldzame metalen en mineralen, om smartphones, laptops en tablets te maken, terwijl het gebruik relatief weinig energie vergt. Wil je het milieu sparen, dan is het een aanrader om een refurbished model te kopen.”

De Consumentenbond raadt aan om je bij de aankoop van een refurbished apparaat goed te laten informeren over de staat van het product, te letten op de fabrieksgarantie en om aanbieders te vergelijken. Het prijsverschil tussen verkopers is groot. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een refurbished toestel tussen de 9 en 28 procent goedkoper is dan een nieuw apparaat. Een winkel met een keurmerk verdient de voorkeur, aldus de Consumentenbond.

Upcycling is het proces waarbij afgedankte materialen worden omgetoverd tot een mooi product dat weer gebruikt kan worden. Er zijn talloze voorbeelden van upcycling te vinden op internet, zoals stapels pallets of oude koffers die ontwerpers ombouwen tot tafels.

Vergelijkbaar zijn de Ikea hacks, waarvan er ook veel online zijn te vinden. Mensen geven hun eigen draai aan Ikea-meubels, die daarna niet meer als massaproduct te herkennen zijn. Er bestaan zelfs winkels die deuren of werkbladen ontwerpen, die je voor of op Ikea-meubels kunt plaatsen. Half Ikea, half uniek.

Waar vind je de beste tweedehands spullen?

Voor tweedehands spullen ga je naar vlooienmarkten, vintage winkels en kringloopwinkels. Online kun je terecht op Marktplaats, veilingsites en tweedehands. Zo werden vorig jaar een half miljoen kledingstukken verhandeld via de site en app van United Wardrobe. The Next Closet is een tweedehandssite gericht op designerkleding. Met Kringloop App zoek je waar de dichtstbijzijnde kringloopwinkels in jouw buurt zijn. Bij AutoScout24 vind je meer dan twee miljoen nieuwe en tweedehandse auto’s en motoren. Bol.com heeft een groot aanbod aan tweedehands boeken.

En waar moet je op letten?

Spullen die niet snel slijten of die je weinig gebruikt, kun je het gerust tweedehands kopen. Denk aan gereedschap, (tuin)meubels, servies, kerstballen of baby- en kinderkleding en -spullen. ,,Let altijd op de kwaliteit”, zegt Kluivers. Zo is een pan van Le Creuset, een Maxi-Cosi, of een mooie leren jas niet stuk te krijgen en dus weet je dat je daar nog je leven mee kunt doen, ook al begint het product een tweede leven.

Nieuws

Meest gelezen

menu