Onderzoek: corona is er nog, maar we laten de teugels steeds meer vieren. Vooral niet-gevaccineerden zeggen niet bang te zijn voor het virus

Na een redelijk zorgeloze zomer laten noorderlingen de coronateugels steeds meer los. De angst om het virus op te lopen is klein.

Van alle coronamaatregelen vinden Noorderlingen de anderhalve metersamenleving de meest hinderlijke.

Van alle coronamaatregelen vinden Noorderlingen de anderhalve metersamenleving de meest hinderlijke. Foto: Peter Wassing

Dat constateert Enigma Research in de zesde coronameting die in opdracht van deze krant is uitgevoerd. Iets meer dan 1500 mensen in Friesland, Groningen en Drenthe deden aan het onderzoek mee.

Weinig angst voor het virus

Van die 1500 mensen zeggen iets meer dan honderd dat ze bang tot zeer bang te zijn voor corona, de helft kent geen angst voor het virus. Anderen zijn enigszins bang of hebben het virus al eens doorstaan. Vooral in Friesland zijn de coronazorgen niet heel groot. Zo zegt 55 procent van de Friezen niet bang te zijn corona op te lopen, in zowel Groningen als Drenthe blijft dat percentage onder de 50.

Opvallend is ook het verschil tussen gevaccineerde mensen en mensen die geen prik hebben gehad. Alle mensen die zeggen bang tot zeer bang te zijn voor het virus, zijn gevaccineerd. Het zijn vooral de niet-gevaccineerden die aangeven weinig angst te kennen.

Maatregelen vaker losgelaten

Het wegebben van de zorg om het virus betekent ook dat mensen zich minder aan de maatregelen houden, stelt Enigma vast. En opnieuw zijn het de inwoners van Friesland die zich meest vrij willen voelen.

Gevraagd naar een rapportcijfer voor de mate waarin ze zichzelf aan de coronamaatregelen houden, geven de Friezen zichzelf een 6,5. Drenthe (een 7) en Groningen (een 7,2) houden meer vast aan de anderhalvemetersamenleving.

We zijn somberder, meer geprikkeld, lusteloos en eenzaam

Anderhalf jaar leven met corona heeft er flink ingehakt. Waar de noorderling de kwaliteit van leven voor de crisis nog beoordeelde met gemiddeld een 8,3 is dat nu een vol punt gezakt naar 7,2. Mensen (vooral jongeren) voelen zich somberder, meer geprikkeld, eenzaam of lusteloos.

Na de winter klaar met virus? Weinigen geloven het

Viroloog Alex Friedrich voorspelde een week geleden dat we na de komende herfst en winter van het virus af kunnen zijn. De noorderling helpt het hem hopen, maar gelooft er niet erg in.

Van iedere tien Noorderlingen gelooft slechts een dat het coronavirus nog dit jaar onder controle is en we alle maatregelen los kunnen laten, een op de drie verwacht zelfs dat we vanaf nu altijd met het virus te maken houden. Vooral Friezen zijn niet optimistisch gestemd (40 procent), 23 procent in Drenthe en Groningen deelt dat gevoel.

Korte stevige lockdown of zachtere aanpak die langer duurt

Mocht het virus nog weer stevig oplaaien, dan zijn de meningen over een aanpak opnieuw hevig verdeeld. Ongeveer een derde van de noorderlingen denkt dat dan een korte maar stevige lockdown het beste is. Ook een derde pleit juist voor minder strenge maatregelen die desnoods langer gelden.

De rest opteert voor andere maatregelen, zoals simpelweg accepteren dat mensen ziek worden, de zorg beter toerusten op een nieuwe golf aan zieken dan wel het stimuleren van gezonder leven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
Vaccinatie
menu