We maken (te) weinig gebruik van TONK, zegt minister Koolmees. Laten we gratis geld liggen en wie kan de regeling aanvragen?

We maken (te) weinig gebruik van de TONK-regeling, zegt minister Koolmees. Foto: ANP

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK-regeling) wordt volgens minister Koolmees aanzienlijk minder vaak aangevraagd dan verwacht. Voor wie is de regeling bedoeld? En om welke bedragen gaat het? Vijf vragen.

Wat is de TONK-regeling?

Met de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten kun je een terugval in je inkomsten als gevolg van corona opvangen. Het gaat om een tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten, zoals woonlasten. Die vergoeding hoef je in de meeste gevallen niet terug te betalen.

Wie komen er in aanmerking voor de TONK-regeling?

Het gaat om huishoudens en ondernemers die door de coronacrisis een terugval in hun inkomen hebben gehad. Als de woonlasten (huur, aflossing hypotheek, hypotheekrente, nutsvoorzieningen, gas, water, licht) daardoor niet betaald kunnen worden en andere regelingen niet toereikend blijken, kom je in aankering voor de TONK-regeling. Je moet daarnaast 18 jaar of ouder zijn.

Om welke bedragen gaat het?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. De gemeente houdt onder meer rekening met je inkomen en de hoogte van je woonlasten. De tegemoetkoming verschilt bovendien per gemeente. In Aa en Hunze, Tynaarlo en Assen wordt bijvoorbeeld maximaal 1500 euro beschikbaar gesteld, terwijl enkele andere Drentse gemeenten een maximum hebben van het viervoudige.

Hoe vraag ik TONK aan?

Dat doe je via de website van de gemeente waar je woont.

Tot wanneer geldt de TONK-regeling?

Je kunt een aanvraag voor de regeling doen voor maximaal 6 maanden: van 1 januari 2021 tot 30 juni 2021. Aanvragen is ook mogelijk met terugwerkende kracht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu