Weigerboer krijgt afwijzing van FrieslandCampina

Foto: ANP Foto: Anton Kappers - Thomasson

De actie van ‘weigerboer’ Henk Gommer uit Zevenhuizen tegen de verplichte Kringloopwijzer heeft geen resultaat gehad. Zuivelconcern FrieslandCampina weigert in te gaan op zijn eisen.

Die boodschap is Gommer persoonlijk meegedeeld door bestuursvoorzitter Frans Keurentjes en hoofd buitendienst Roy Vermeulen van FrieslandCampina.

Ook grondgebonden melkveehouders als Gommer, boeren zonder mestoverschot, blijven verplicht om de productie van fosfaat, nitraat en stikstof via de Kringloopwijzer bij te houden. De Nederlandse Zuivel Organisatie stelt zich ook op dit standpunt.

De zuivelketen blijft vasthouden aan de Kringloopwijzer, ondanks forse kritiek van de NVWA en het gebrek aan vertrouwen bij demissionair minister Henk Kamp. Zij achten de Kringloopwijzer vanwege de fraudegevoeligheid ongeschikt als beleidsinstrument in de fosfaatwetgeving.

Voor FrieslandCampina, dat werkt aan een duurzaam imago, is de Kringloopwijzer vooral van belang in de onderhandelingspositie naar afnemers.

Op het niet invullen van de Kringloopwijzer voert de coöperatie een streng sanctiebeleid. Melk van weigeraar Gommer werd deze zomer drie weken lang niet opgehaald. Hierop kwam dusdanig veel kritiek, dat de strafmaat inmiddels is afgezwakt tot een korting van 25 procent.

Gommer reageert teleurgesteld, maar voelde de afwijzing aankomen.

Met voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond verdedigde hij vorige maand tijdens een hoorzitting het voorstel om het verplichte karakter van de Kringloopwijzer te halen. Al voor het hoofdbestuur van FrieslandCampina het voorstel had besproken, liet bestuursvoorzitter Keurentjes zich hierover uit. Hij noemde ‘de kans op een vrijwillige Kringloopwijzer nihil’.

De actie van Gommer kreeg steun van honderden melkveehouders. In Zuidhorn moest FrieslandCampina een ingelaste ledenbijeenkomst beleggen, om de onrust te kanaliseren.

Nieuws

Meest gelezen

menu