Werf SCHN moet 190.000 betalen aan Börger

Scheepswerf SCHN in Hoogezand. Foto: Archief/Jan Kanning.

Scheepswerf SCHN moet circa 190.000 euro schadevergoeding betalen aan Machinefabriek Börger omdat geleverde scheepsluiken niet de afgesproken maat hadden.

SCHN uit Foxhol moet in totaal zelfs meer, ongeveer 270.000, betalen aan de machinefabriek uit Hoogezand. Die 80.000 euro extra bestaat uit niet-betaalde nota’s en een verrekening voor het herstel aan de scheepsluiken.

Het gaat om een order uit 2012 die Börger bij SCHN plaatste. De werf zou scheepsluiken leveren voor een schip dat door IHC Offschore & Marine werd gebouwd. Börger was de tussenpersoon bij die transactie. SCHN zou de luiken voor 110.760 euro leveren en die zouden in de nacht van 25 op 26 april 2013 op transport gaan naar IHC in Krimpen aan de IJssel.

Vlak voor het transport meldde SCHN aan Börger dat de maatvoering van de luiken niet helemaal correct was, want het onder- en bovenstel paste niet helemaal goed op elkaar. Tijd voor herstel was er niet meer, zodat werd afgesproken dat IHC de reparatie zou verrichten 97.405 euro, zo is de versie van Börger.

Uiteenlopende lezing

Vanaf dat moment hadden de partijen een uiteenlopende lezing van de gebeurtenissen. Volgens IHC kostte de reparatie uiteindelijk 138.000 euro, terwijl SCHN beweerde dat het veel goedkoper - zelfs voor maximaal 6000 euro - zou kunnen. Ook stelde de werf dat de maatvoering niet de schuld van de werf was maar van Börger en dat Börger akkoord was met de geleverde luiken door ze te transporteren.

Dat laatste argument verwierp de rechtbank, die nog wel wil dat een deskundige de reparatie beoordeelt. Die expert moet vaststellen of de goedkope oplossing van SCHN passend zou zijn geweest.

Door het gedoe met de scheepsluiken liep Börger drie vervolgopdrachten mis. Börger heeft de rechtbank een brief van IHC getoond waarin wordt gemeld dat ‘de slechte prestatie van Börger’ ervoor heeft gezorgd dat de machinefabriek geen opdrachten meer krijgt voor nog eens drie kopieschepen. De schade voor Börger is ongeveer 190.000 euro en de rechtbank stelt SCHN hiervoor aansprakelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu