Open hiring is op sommige plekken - zoals in Drachten - een succes, maar de meeste werkgevers willen er nog niets van weten

Hoewel werkgevers staan te schreeuwen om nieuw personeel, is gebruikmaken van open hiring voor de meesten nog een brug te ver.

Patty Hoekstra kwam via open hiring binnen bij Van der Valk in Drachten.

Patty Hoekstra kwam via open hiring binnen bij Van der Valk in Drachten. Foto: Jilmer Postma

Dat concludeert uitkeringsinstantie UWV op basis van een enquête onder 4500 werkgevers. Driekwart geeft aan dat het werven van medewerkers zonder traditionele sollicitatieprocedure, ongeschikt is voor hen. Slechts 6 procent van de ondervraagde werkgevers heeft open hiring vorig jaar ingezet als wervingsmethode.

Kans voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt

Open hiring is volgens het UWV een goede manier voor bedrijven om personeel te vinden. Het geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kans op betaald werk, omdat zij zich melden voor een vacature en kunnen beginnen zodra er een plekje vrijkomt. Naar een cv wordt niet gevraagd en ook een sollicitatiegesprek is niet aan de orde.

Wat is open hiring?

Open hiring is een wervingsmethode waarbij personeel wordt aangenomen zonder sollicitatieprocedure. Mensen die werk zoeken, kunnen zich gewoon melden voor een vacature en kunnen, zodra er een plek vrij is en zij bovenaan de lijst staan, gelijk beginnen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's