Werkgeversvoorman Sieger Dijkstra wil extra verruiming van coronamaatregelen in het Noorden

Sieger Dijkstra Foto: JAV Studio's

Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW MKB Noord, oppert het heel voorzichtig. ,,Het zou mooi zijn als we in het Noorden de maatregelen tegen het coronavirus iets eerder zouden kunnen verruimen. De verspreiding is hier heel beperkt.”

Hij begrijp dat zo’n apart regime voor één deel van het land ‘heel complex’ is. ,,Maar in Duitsland bekijken ze nu per deelstaat hoe het staat met de verspreiding van het virus en wat er wel en niet kan. Je zou kunnen overwegen dat ook in Nederland per regio te bekijken. Je moet natuurlijk voorkomen dat daardoor allemaal mensen naar één plaats gaan. Je zou extra verruiming kunnen geven aan bedrijven die voor de regio werken. Elk deel van de economie dat weer kan gaan draaien, is meegenomen.”

‘Weer perspectief’

Vooralsnog is Dijkstra blij met de verruiming van de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 die het kabinet heeft aangekondigd. ,,Er wordt weer wat perspectief geboden waar ondernemers zich op richten. Ik zie ook blije gezichten bij horecaondernemers. Het blijft voor hen moeilijk, maar ze weten nu beter waar ze aan toe zijn. Enkele sectoren zijn teleurgesteld omdat de beperkingen voor hen nog lang duren. Denk aan alle bedrijven die verdienen aan grote evenementen. Maar met hen zal specifiek rekening worden gehouden met de volgende tranche steunmaatregelen van het kabinet.”

De werkgeversvoorman benadrukt dat het herstel van de economie niet alleen afhankelijk is van de overheid. Dijkstra waarschuwt dat iedereen voorzichtig moet omgaan met het stukje herwonnen vrijheid. ,,Anders krijgen we weer te maken met een toename van de verspreiding van het virus en schade voor de economie. Die heeft al zo’n dreun gehad. De economie is de kurk waar de samenleving op drijft. Onze ziekenhuizen, scholen en universiteiten moeten er ook van worden betaald. ”

‘De schuldenlasten lopen op’

Hij verneemt onder zijn achterban hoe veel bedrijven het zwaar hebben. Opmerkelijk is echter wel dat een golf van faillissementen in het Noorden tot nu toe is uitgebleven. Het stemt Dijkstra niet optimistisch. ,,Wat je nu ziet is dat mensen vanwege de crisis coulant zijn en er niet moeilijk over doen dat betalingen even worden uitgesteld. Daardoor kunnen veel bedrijven het nog uitzingen. Maar de schuldenlasten lopen op. Al die uitgestelde betalingen moeten nog een keer worden voldaan. Dat gaan we echt nog merken.”

Hij houdt er rekening mee dat de malaise nog lang aanhoudt. Dijkstra: ,,Nederlanders zijn veerkrachtig, maar we zijn ook afhankelijk van wat er in de rest van de wereld gebeurt. We zijn een open economie. Als ze in de VS het virus niet onder controle krijgen, heeft dat ook gevolgen voor ons.”

Nieuws

Meest gelezen

menu