Wie betaalt al die loonsverhogingen? 'Het referentiekader is het resultaat in andere sectoren'

Vuilophalers ruimen het centrum van Amsterdam op nadat Nederlandse gemeenten en vakbonden een principeakkoord hebben bereikt over een nieuwe cao voor gemeentemedewerkers. In de binnenstad van Amsterdam nam tijdens de staking de het afval op straat toe en ontstonden er bergen met vuilniszakken.

Vuilophalers ruimen het centrum van Amsterdam op nadat Nederlandse gemeenten en vakbonden een principeakkoord hebben bereikt over een nieuwe cao voor gemeentemedewerkers. In de binnenstad van Amsterdam nam tijdens de staking de het afval op straat toe en ontstonden er bergen met vuilniszakken. Foto: Ramon van Flymen

Cao-deskundige Henk Strating zegt dat het behaalde resultaat bij de gemeenten koren op de molen is voor vakbondsbestuurders bij andere cao-onderhandelingen. Hij wijst erop dat ziekenhuispersoneel al klaar staat om het stokje over te nemen. Ook in het onderwijs en streekvervoer moeten er nog nieuwe cao-akkoorden worden gesloten.

In de eerste maand van 2023 bedroeg de loonstijging in de afgesloten cao-akkoorden gemiddeld 6,3 procent, blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Een woordvoerder schat dat het percentage deze lopende maand ongeveer gelijk is. Daarmee wordt de stijgende trend in loonafspraken, die is ingezet in 2021, voortgezet. In 2022 bedroeg de loonstijging gemiddeld 3,8 procent.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's