De laatste van negen windmolens in de Eemshaven is gesloopt. Er komen nieuwe grotere molens voor in de plaats

Aan de Kwelderweg in de Eemshaven wordt de laatste van negen windturbines afgebroken. Foto: Jan Zeeman

In de Eemshaven is de laatste van 9 windmolens gesloopt in opdracht van RWE. De turbines worden vervangen door nieuwe exemplaren, die deels op een andere plek komen.

Een kraan ontfermt zich aan de Kwelderweg over het fundament van de laatste van negen windturbines. Het gehavende beton wordt losgebikt door de bak van de kraan en op een grote hoop gegooid. Later wordt het materiaal afgevoerd, net als de brokken staal van de wapening. De andere molens zijn eerder al afgebroken.

Wieken nieuwe turbines

,,In de nabijheid van onze turbines die nu worden ontmanteld, wordt een ander project gerealiseerd. Aangezien de nieuwe turbines de wind uit de wieken van onze turbines zouden gaan afvangen, waardoor die minder elektriciteit produceren, hebben we samen met de ontwikkelaar van het nieuwe windpark een ander plan gerealiseerd wat tot meer nieuwe turbines en meer groene stroom-productie leidt’’, zegt RWE-woordvoerder Rik Hammer.

In het nieuwe park komen volgens hem 21 nieuwe windturbines. ,,De oude turbines krijgen ergens anders een nieuw leven, omdat ze inderdaad nog lang niet aan het einde van hun levensduur zijn. Ze zijn ontmanteld en afgevoerd’’, aldus Hammer. Wat de bestemming is van de turbines weet hij niet.

 

Westereems

De nu gesloopte windmolens werden in 2009 neergezet langs de Kwelderweg en waren onderdeel van het windpark Westereems. Dat bestaat uit drie deelprojecten en telde in totaal 54 windturbines. In de eerste fase zijn er 52 Enercon E82 windturbines opgeleverd met een vermogen van 3 megawatt per stuk. Het gaat om molens van zo’n honderd meter hoog.

In 2012 werd het windpark aangevuld met twee testturbines voor een door Innogy gerealiseerd windpark op de Noordzee. Beide turbines zijn zo veel mogelijk met verschillende componenten opgebouwd, zodat op land bekeken kon worden welke technieken offshore het best gebruikt kunnen worden.

Voor de komst van een helikopterlandingsplaats in het havengebied zijn twee turbines van het windpark verwijderd. RWE heeft hiervoor twee nieuwe plekken in het gebied gekregen, waar vorig jaar twee nieuwe turbines werd neergezet. De stroomproductie in het windpark is voldoende voor het jaarlijkse gebruik van bijna 150.000 huishoudens.

Nieuws

Meest gelezen

menu