Woonbelastingen stijgen nu een keer beperkt, toch zijn er uitschieters tot 27 procent hogere lasten

Illustratie: ANP/HH

De afgelopen jaren schoten de gemeentelijke woonbelastingen omhoog. In 2022, het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen, blijft de stijging nu eens beperkt. Wel met uitschieters boven 20 procent, blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis.

De onroerendezaakbelasting (ozb) en de riool- en afvalstoffenheffing stegen in 2020 en 2021 nog met gemiddeld 5 procent. Gemeenten dekten met dat extra geld van huiseigenaren vooral gaten in de jeugdzorg en ondersteuning van ouderen en gehandicapten.

Meer ozb, afvalstoffen-en rioolheffing

Dit jaar betalen huiseigenaren 2,1 procent meer aan ozb, afvalstoffen- en rioolheffing. Dat komt neer op een bedrag van gemiddeld 851 euro. Volgens Eigen Huis blijft de stijging beperkt doordat minister Ollongren eenmalig extra geld aan gemeenten geeft voor de zorgtaken. Ook het feit dat op 16 maart verkiezingen worden gehouden, zou gemeentebestuurders wat afremmen, fluistert men bij de belangenclub van huiseigenaren.

Van de diverse woonbelastingen, stijgt de afvalstoffenheffing komend jaar met gemiddeld 3,1 procent. Uitschieter is Papendrecht waar het tarief voor gezinnen ruim 28 procent omhoog gaat, gevolgd door Gooise Meren (17 procent) en Dronten (16,8 procent). Opmerkelijk is dat de afvalstoffenheffing in Harderwijk met maar liefst 24,9 procent daalt.

Bekijk hieronder de gemiddelde woonlasten in de 106 steekproefgemeenten

De ozb stijgt gemiddeld zo’n 2 procent. In een zestal gemeenten waaronder Hillegom en Twenterand komt er zelfs meer dan 10 procent bovenop. In Noordwijk 21 procent en in Papendrecht zelfs ruim 28 procent, constateert Eigen Huis in de steekproef onder 106 gemeenten.

Er zijn ook 30 gemeenten waar de ozb volgend jaar licht omlaag gaat. In de gemeente Schouwen-Duiveland is de daling met bijna 8 procent het grootst.

Eigen Huis: 'Ronduit oneerlijk'

Eigen Huis wil dat er een blijvende oplossing komt voor de gemeentelijke tekorten op de zorgtaken. „Eerder onderzoek van ons liet al zien dat veel mensen het ronduit oneerlijk vinden als tekorten voor brede maatschappelijke voorzieningen eenzijdig moeten worden bijgelegd door mensen met een eigen woning”, zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

In maart volgend jaar publiceert Vereniging Eigen Huis het overzicht van de woonlasten in alle gemeenten.

Nieuws

Meest gelezen

menu