Woonbond: Lang niet alle verhuurders matigen huurprijzen, ondanks coronacrisis

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto: ANP

Ondanks de coronacrisis gaat bij veel mensen per 1 juli de huur omhoog. Volgens de verhuurders zijn de huurstijgingen wel gematigder vanwege de pandemie. Huurdersorganisatie de Woonbond zegt meldingen van forse verhogingen te krijgen en merkt dat huurders ‘onrustig’ zijn.

De afgelopen weken hebben veel huurders in Nederland weer de jaarlijkse huurverhogingbrief op de mat gehad. Huurdersorganisaties hadden erop aangedrongen de huren voorlopig niet te verhogen, omdat veel huurders door de coronacrisis een inkomensdaling verwachten.

De woningcorporaties verhogen de huur per 1 juli met gemiddeld 2,5 procent, meldt corporatievereniging Aedes op basis van een enquête onder 166 corporaties. Particuliere beleggers die hun huren verhogen doen dat veelal gematigd, zegt belangenvereniging Vastgoed Belang.

De Woonbond is er nog niet van overtuigd dat alle verhuurders hun huurverhoging matigen. ,,Er komen nog aardig wat meldingen binnen van huren die met de volle mep verhoogd worden”, zegt directeur Paulus Jansen van de Woonbond tegen het Financieele Dagblad. ,,Het gaat dan vaak om de inflatie plus vijf procentpunt. Dat is sowieso bizar hoog, maar nu helemaal.”

'Maatwerk'

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren kunnen huurders zich melden bij hun verhuurder om om ‘maatwerk’ te vragen, zo zei ze in een reactie op de jaarlijkse huurverhogingen per 1 juli. De minister heeft onlangs een moreel appel gedaan op de woningcorporaties en andere verhuurders om coulant om te gaan met huurverhogingen en oplossingen te zoeken voor mensen die de huur niet kunnen opbrengen.

Volgens haar gaat het over de hele linie om een gematigde huurverhoging, gelijk aan de inflatie met een heel klein beetje erbij. ,,Er zijn uitzonderingen en dan zijn het eerder die excessen waar je iets aan moet doen, dan dat je aan alles iets moet doen”, zegt Ollongren.

Volgens de oppositie in de Tweede Kamer doet het kabinet niet genoeg om huurders te beschermen. ,,De toegestane huurverhogingen zijn gebaseerd op achterhaalde economische groeicijfers", vindt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. ,,Bevries de toch al hoge huren in deze tijd”, is zijn pleidooi. Een eerdere oproep van de linkse partijen van het parlement kon niet rekenen op steun van het kabinet.

Minister Ollongren wijst er op dat de overheid allerlei noodmaatregelen in gang heeft gezet om inkomens te ondersteunen, zodat mensen nog wel hun salaris ontvangen. Als huurders door de coronacrisis toch in nood komen, moeten ze aan de bel trekken, adviseert de minister.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu