Wubaro, dat in Roden 'gasloze cv-ketel' zou maken, is failliet

De rechtbank in Groningen heeft Wubaro failliet verklaard.

De rechtbank in Groningen heeft het bedrijf Wubaro dat in een fabriek in Roden ‘gasloze cv-ketels’ zou gaan produceren, failliet verklaard. Het brein achter het apparaat, W. van der R., bleek eerder dit jaar een oplichter.

Het faillissement is aangevraagd door de Rabobank. Die deed eerder aangifte deed tegen het bedrijf wegens oplichting. De bank had Wubaro een krediet verstrekt van bijna een miljoen euro, maar bleek door de oprichter en ‘uitvinder’ van de gasloze cv-ketel van valse informatie te zijn voorzien.

Deze W. van der R. uit Groningen bleek het apparaat niet zelf te hebben bedacht, maar de techniek ervoor in China te hebben gekocht. Certificaten bij de vinding had hij vervalst. Van der R. had bovendien verzwegen een fors strafblad te hebben wegens afpersing van een aantal grote bedrijven.

Steun

Van der R. wist eerder echter een aanzienlijk aantal deskundigen van zijn verhaal te overtuigen en zich te verzekeren van hun steun. In oktober vorig jaar maakte Wubaro op een druk bezochte bijeenkomst in Groningen bekend zich in Roden te vestigen. Daarbij waren onder meer de Drentse gedeputeerde Henk Brink en wethouder Henk Koster van Noordenveld aanwezig.

Naar verluidt is Van der R. momenteel spoorloos. Er zijn nu twee bv’s van Wubaro failliet verklaard. Daaronder hangt nog een tiental gelieerde bv’s. Curator is Jan Hein Mastenbroek. Hij moet zijn onderzoek naar het bankroet nog beginnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu