Zakelijke iPhone? De baas kijkt mee

Als u een iPhone heeft van de zaak, dan kan uw baas kijken wat u met dat apparaat doet. En Apple vertelt u dat nu ook.

Waar komt die melding vandaan?

Sinds kort staat op zakelijke iPhones en iPads de melding dat „Deze iPhone wordt beheerd door uw organisatie”. De prominente melding is toegevoegd in de recentste versie van het besturingssysteem van Apple. Het bericht verschijnt alleen als u een iPhone of iPad van de zaak heeft en uw werkgever het beheer van het toestel doet. Privetoestellen krijgen deze melding uiteraard niet.

Waarom komt deze verandering op een gevoelig moment?

Apple heeft in de afgelopen maanden publiekelijk kritiek geuit op de Amerikaanse opsporingsdienst FBI en concurrent Google omwille van de privacy van consumenten. Volgens het bedrijf uit Cupertino hebben zij de privacy van de gebruiker als hoogste in het vaandel staan en zelfs het uitlezen van de iPhone van een terrorist was voor het bedrijf een brug te ver uit angst een precedent te scheppen.

Ondertussen probeerde de techgigant grote (zakelijke) klanten voor zich te winnen. Om die los te weken van de tradionele Blackberries moest het bedrijf gereedschappen maken zodat IT-afdelingen om de toestellen te kunnen beheren. Uw bedrijf kan dus behoorlijk wat instellingen van uw bedrijfstoestel vooraf instellen of tijdens uw gebruik aanpassen. Ook behoort het monitoren van het gebruik tot de mogelijkheden. En dat zijn nu juist privacygevoelige gegevens die het bedrijf weigerde te verstrekken aan de FBI.

Wat kan uw baas allemaal zien en instellen op uw iPhone?

De baas, of eigenlijk de IT-afdeling, kan applicaties installeren of juist voorkomen dat u apps installeert. De plek van apps op uw homescreen kan door de IT-afdeling worden vastgelegd zodat bijvoorbeeld uw werkmail altijd op de voorgrond staat. Ook kan de achtergrond van uw iPhone universeel worden ingesteld voor alle i-apparaten van het bedrijf.

De baas kan ook uw internetgebruik aan banden leggen door bijvoorbeeld sommige sites te blokkeren. De ‘engste’ mogelijkheid is dat uw internetgebruik door de baas in de gaten kan worden gehouden. Die mogelijkheid is technisch gezien niet in de iPhone ingebouwd maar is, via een eenvoudige omweg, ook in te stellen op uw bedrijfstoestel. En ja, dit is allemaal toegestaan .

Zijn deze mogelijkheden nieuw?

Eigenlijk kan de baas hetzelfde op uw Apple-apparaat als wat op uw werklaptop ook al kon. Het internetverkeer is eenvoudig te filteren op uw werkplek en email loopt via bedrijfsservers die in de gaten gehouden kunnen worden. Er zijn bijvoorbeeld veel bedrijven die werknemers niet toestaan om op hun werkplek Facebook te gebruiken. En de bedrijfstelefoon kon eigenlijk ook al tijden in de gaten worden gehouden. Een baas die een specificiatie van uw telefoonnota opvraagt kan immers ook zien welke nummers zijn gebeld. Het is ook niet zo zeer dat deze functionaliteit nieuw is, maar dat Apple heeft besloten om eindgebruikers nu expliciet te vertellen dat de baas mee kan kijken op het toestel. Dit past bij de nieuwe privacystrategie van het bedrijf uit Cupertino.

Wat kunt u doen als u zich zorgen maakt?

Het is beter om uw bedrijfstelefoon niet te gebruiken voor privedoeleinden. Dat klinkt als een cliché maar er zijn zaken die u beter niet met uw baas kunt delen. Nieuwsuur maakte hierover recent een uitzending . Hoewel de meeste bazen niet zullen grasduinen in uw berichten of op jacht zullen gaan naar uw zaterdagavondbezigheden, is het wellicht handig om die foto’s op uw eigen toestel te maken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu