Ziel vestigt zich met lokale productie in Groningen: alleen bestelde kleding wordt gemaakt

De helft van de kleding wordt volgens Ziel weggegooid.

Het in New York gevestigde bedrijf Ziel dat de kledingindustrie wil verduurzamen, vestigt zich in Groningen. Vandaar wil het de Europese markt bedienen. Om te beginnen komen er in de Stad 5 tot 10 mensen te werken.

Het door de Nederlandse Marleen Vogelaar opgerichte Ziel brengt via een platform vraag en aanbod van kleding bij elkaar. Kledingstukkken worden pas gemaakt als ze zijn besteld. Ze worden zo dicht mogelijk bij de koper gemaakt. ,,Dat betekent dat er precies wordt geproduceerd wat nodig is en ook nog lokaal. Dus is er minder transport nodig en zorgen we voor lokale werkgelegenheid”, aldus Vogelaar.

‘Bijna helft kleding wordt vernietigd’

Volgens de Groninger ondernemer Jeroen Zanen, mede-eigenaar van Ziel, brengt kleding de meest vervuilende industrie voort na de olie- en gasindustrie. Verreweg de meeste kleding wordt gemaakt in Zuidoost-Azie. ,,Daar moet je van een kledingstuk minstens 100.000 exemplaren per maat bestellen. Van alle kleding wordt bijna de helft niet verkocht en vernietigd. En het wordt de hele wereld over gesleept”, aldus Zanen.

Ziel wil influencers (bijvoorbeeld sporters, vloggers en artiesten) en merken aan zich binden. Die laten een kledingstuk maken wanneer dat is besteld, en wel zo dicht mogelijk bij de klant. Zanen: ,,Bestelt iemand iets in Europa, dan wordt het in Europa gemaakt. En uiteindelijk hoop je natuurlijk dat het gemaakt kan worden in het land waar de bestelling vandaan komt. Het is denkbaar dat we op termijn ook met retailers gaan werken. Zij kennen precies de maten van hun klanten. Die kunnen ze dan aan de leveranciers doorgeven.”

Langere mouwen

Lokale productie kan volgens Zanen ook de pasvorm ten goede komen. ,,De lichaamsbouw kan per land verschillen. Nederlandse mannen zijn bijvoorbeeld relatief lang, waardoor ze wat langere mouwen nodig hebben. Die kunnen vaak moeilijk kleding vinden die precies goed zit.”

Ziel is sinds 2017 in New York in bedrijf en telt daar zo’n 35 medewerkers. Het heeft een kleine demonstratiefabriek in het nabijgelegen Newburgh om kledingleveranciers te laten zien hoe het systeem werkt. Zanen: ,,De textielindustrie wel echt graag verduurzamen, maar ze weten niet hoe ze de processen moeten omgooien.” Zanen wil zo’n fabriekje ook in Groningen beginnen

Ziel heeft niet alleen voor Groningen als vestigingsplaats gekozen omdat Zanen er woont, maar ook vanwege de aanwezigheid van goed opgeleid techpersoneel. Het Groeifonds van de Economic Board Groningen, het Borski Fund en Purpose steken geld in de vestiging.

Nieuws

Meest gelezen

menu