Zo gaat Watter ziekteverwekkers te lijf: Schoonmaken is na corona meer dan reinigen

Een Nontox-apparaat op een pluimveebedrijf. Foto: Herbert Wiggerman

Van de veehouderij naar het verzorgingshuis. Niet een alledaagse stap, maar bijna business as usual in de desinfectiewereld van Watter in Assen.

Desinfectie. Sinds de corona-uitbraak heeft het woord een extra lading. We wassen de handen stuk, reinigen oppervlaktes, ventileren tot we een ons wegen. ,,Corona is de opmaat voor een andere mindset als het om schoonmaken gaat’’, zegt CEO Alfred Koop van Watter.

Afkomstig uit Russische ruimtevaart

Met zijn broer Arjan tilde Koop de afgelopen jaren een desinfectietechnologie uit de Russische ruimtevaart naar een hoger niveau: met water, zout en elektriciteit creëert Watter een krachtig desinfectiemiddel met meer dan twintig werkende stoffen.

Het is elektrolyse van zout water. Er komt geen alcohol of andere chemische stof aan te pas. Watter (afgeleide van Watt en water) noemt het product dan ook Nontox.

In Assen heeft Watter nu eigenlijk alles voor elkaar. Het bedrijf kan de desinfecterende vloeistof in grote hoeveelheden produceren voor de internationale markt. Onlangs nog kregen de Drenten een fikse order uit Turkije.

Machines die op locatie produceren

Tegelijk heeft het bedrijf ook machines ontwikkeld die op locatie de desinfecterende vloeistof kunnen maken. Machines die inmiddels op veel boerenbedrijven staan.

Daar wordt de vloeistof ingezet om leidingen en drinkbakken van het vee te ontdoen van bacteriën, schimmels en ander ongewenst biomateriaal. In steeds meer fabrieken, bijvoorbeeld Frisian Egg in Drachten, wordt Nontox aan het proceswater toegevoegd om zo schoon mogelijk te kunnen produceren.

Plotseling veel verstand van desinfecteren

De uitbraak van corona en vooral de enorme tekorten aan desinfecterende middelen in de zorg, zetten de Koops dit voorjaar aan het denken. ,,Maar het ergerde me ook dat er plotseling allerlei handelaren opstonden die meenden verstand van desinfectie te hebben.’’

Het nadenken over desinfectie leidde tot een koop, huur of leaseconstructie voor een machine met het formaat van een uit de kluiten gewassen afvalbak.

Het apparaat past in elke voorraadkast. Stekker in het stopcontact, water en zout erbij en er ontstaat en de machine produceert een niet aflatende stroom mens- en milieuvriendelijk desinfectiemiddel.

Voorrang voor de zorg

Watter heeft de machine in de verkoop, lease en huur en geeft daarbij in eerste instantie voorrang aan verpleeg- en verzorgingstehuizen. ,,Omdat we in het voorjaar zagen hoe ze daar worstelen met tekorten’’, verklaart Koop.

Het desinfectiemiddel uit Assen is op verschillende manieren getest, onder meer door TNO. Het is effectief in de bestrijding van diverse ziektekiemen als de mrsa-bacterie en het norrovirus.

Naast wetenschappelijk heeft Watter de gegevens uit de praktijk, de veehouders die Nontox gebruiken om het drinkwater van hun dieren te ontdoen van bacteriën, schimmels en virussen. ,,Boeren zien hun dieren gezonder worden, de melkproductie nam toe na reiniging van het drinkwater.’’

Meer dan 300.000 ziektekiemen per milliliter water

Op een Drentse boerderij nam Watter een monster van drinkwater met meer dan 300.000 ziektekiemen per milliliter. ,,Normaal gesproken is dat afkeuren. Dieren gaan er niet direct dood aan, maar gezond worden ze er ook niet van.’’

Na behandeling met Nontox nam het aantal ziektekiemen af naar minder dan 10.000 ziektekiemen per milliliter, de maatstaf voor goed drinkwater.

Corona raakt ons zo hard dat schoonmaken verandert

In gesprekken met bestuurders van verzorgingshuizen merkt Koop dat de gedachtegang rond schoonmaken verandert. ,,Corona raakt ons zo hard dat schoonmaken meer moet zijn dan alleen reinigen. Je moet ook desinfecteren. Dat vraagt een ander hygiëneprotocol.’’

Een protocol dat ook op andere plekken waar veel mensen samenkomen als ziekenhuizen en kantoren, van toepassing zal worden.

Watter is met de directies van meerdere zorginstellingen in gesprek over het plaatsen van machines. Of dit de core business van de Assenaren gaat worden? Koop: ,,Het kan, we zijn net begonnen. We hebben er een goed gevoel bij om dit in verzorgings- en verpleeghuizen te kunnen doen. Er zijn duizenden locaties met deze desinfectie behoefte, alleen al in Nederland.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
Zorg
Agrarisch / Landbouw
menu