Zo hard stijgt de hypotheekrente in 2022

Geld lenen wordt naar verwachting iets duurder voor woningkopers. Foto: ANP/HH

Kopers en eigenaren van woningen moeten rekening houden met een licht hogere hypotheekrente in 2022. Van Bruggen Adviesgroep verwacht dat de hypotheekrente volgend jaar met 0,2 procent tot 0,4 procent gaat oplopen

Volgens de hypotheekadviesketen hoeft de Europese Centrale Bank minder monetaire steun te verlenen en obligaties op te kopen als de economische groei blijft doorzetten. „Als resultaat zal de marktrente licht oplopen met een paar tienden. Ervan uitgaande dat de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt nu al stevig is, zal de stijging van de marktrente één-op-één doorvertaald worden in een hypotheekrentestijging.”

Inflatie

Volgens Van Bruggen is dat het meest realistische scenario. Een minder waarschijnlijk scenario is dat de hypotheekrente het komende jaar met 0,5 procent tot 1 procent stijgt. Dat kan het geval zijn als de inflatie structureel hoog blijft en centrale banken massaal de rente gaan verhogen.

Een nog kleinere kans is dat de hypotheekrente in 2022 gelijk blijft of iets daalt. Volgens Van Bruggen zou er dan een aanleiding moeten zijn voor centrale banken om extra te gaan stimuleren en de rente te verlagen.

Minder woningverkopen

Verder voorspelt de financiële adviesketen dat er naar verwachting opnieuw minder woningen worden verkocht door het geringe aanbod. „De kans is groot dat het aantal woningverkopen in 2022 uitkomt onder de 200.000 en dat zou het laagste niveau zijn in zeven jaar tijd.” De verwachting is wel dat de huizenprijzen de komende maanden blijven stijgen, maar niet zo hard als dit jaar.

Vacatures

Docent ICT/Techniek

Alfa-College

Financieel Administrateur/Boekhouder

Stichting Bevordering Verkeerseducatie

2 Leden Raad van Toezicht

Natuurmuseum Fryslân

Nieuws

menu