Zonnepanelen goedkoper. Kabinet wil af van btw. Dit is het plan

Monteurs installeren zonnepanelen op het dak van een loods. Foto: archief Niels Westra

Het kabinet wil af van de btw op de levering en installatie van zonnepanelen die op of vlakbij woningen worden geplaatst. Vanaf 1 januari 2023 zou die taks, nu nog 21 procent, geschrapt moeten worden.

Dat staat in een wetswijziging die het kabinet woensdag heeft gepubliceerd. Het ministerie van Financiën reageert daarmee op de recente verandering van Europese regels: die staat sinds kort toe dat de btw op onder meer kranten, elektrische fietsen, groente en fruit en zonnepanelen mag worden afgeschaft. Daarvoor was er een Europees minimumtarief van 5 procent.

Zonnepanelen goedkoper

Het kabinet maakt nu gebruik van die mogelijkheid om zonnepanelen goedkoper te maken. Dat gaat wel alleen gelden voor panelen die ’op of in de onmiddellijke nabijheid’ van woningen worden geplaatst. Dat hoeft dus niet alleen op het dak, het mag ook ’op een schuur, een garage, in de tuin of een uitbouw die bij de woning hoort’, staat in het voorstel.

Maar het belastingvoordeel gaat dus niet gelden voor het behangen van bedrijfspanden met de opwekkers van groene energie. Ook voor overheidsgebouwen komt er (nog) geen taks-meevaller.

Btw terugvragen

particulieren kunnen de btw op zonnepanelen nu geheel of gedeeltelijk terugvragen. Feitelijk zijn ze dan al goedkoper uit. Maar in de praktijk zouden veel mensen hier geen gebruik ban maken. Bovendien levert de methode met terugvragen veel administratieve rompslomp op. Daaraan zou dit nieuwe plan ook een einde maken.

Nieuws

menu