‘Geef werkloze oudere een vangnet’

Vijftigers komen na ontslag niet aan de bak maar moeten wel hun huis of vermogen opeten voor ze een uitkering krijgen. Een armoedeval, waarschuwt het CNV. De bond wil een vangnet voor oudere werklozen.

FOTO ANP/ROOS KOOLE

FOTO ANP/ROOS KOOLE

Vijftiger Chris Grolleman vertelt: ,,Ik zat een tijd zonder inkomen of uitkering en moest mijn vermogen opeten. De kosten, voor mijn twee kinderen en voor levensonderhoud, bedroegen toch snel een paar duizend euro per maand. Dat hakt er in anderhalf jaar flink in. De helft van de tijd kon ik het goed relativeren. Toch schrok ik vaak ’s nachts om vier uur wakker. Zelfs als je elektrotechniek studeerde, zelfs als je jaren IT-ervaring hebt, dan nog is de grens naar armoede dus héél dun."

ING

Het CNV vindt zijn verhaal representatief voor de grote problemen van ontslagen oudere werknemers. CNV-voorzitter Maurice Limmen: ,,We gaan het weer zien door de duizenden ontslagen bij de ING. Ik zag het bij V&D. Deze mensen hebben altijd gewerkt, netjes gespaard, een eigen huis. Plots heb je één keer pech en is er geen vangnet meer. Alles waar je een leven lang voor hebt geknokt, verdampt. Het is bedreigend, verlammend en onrechtvaardig."

Ondanks honderden sollicitaties blijft deze groep noodgedwongen thuis. Niet meer in hun eigen huis of zonder dat spaarvarken. Want dat vermogen moet eerst op, of het eigen huis moet worden verkocht, voor je als oudere een uitkering op bijstandsniveau krijgt. De regeling is een paar jaar geleden versoberd als prikkel om werk te zoeken, legt Limmen uit. ,,Maar werk is er niet. Ouderen solliciteren zich suf. Dit is een armoedeval."

Daarom wil de bond het vangnet van een uitkering repareren. Dat vangnet is de IOAW, de Inkomensvoorziening Oudere en Gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werkloze Werknemers. Die regelt een uitkering op het niveau van de bijstand voor ouderen boven de vijftig, de groep die na hun WW-periode nog geen nieuw werk heeft en van wie ook de partner onvoldoende inkomsten heeft. Het CNV wil dat dit weer toegankelijk wordt voor werknemers van na 1965. Maurice Limmen: ,,Dat gaat de komende jaren zeker duizenden mensen helpen. Als je partner geen inkomen heeft, moet je een uitkering op bijstandsniveau krijgen. Zonder opeten van vermogen."

Oproep

Het CNV doet een oproep aan de Kamer. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is het met het CNV eens: ,,Langdurige werkloosheid betekent dat ze de bijstand in moeten, dat ze hun huis moeten opeten en naar een huurhuis verhuizen waar ze per maand meer kwijt zijn dan voorheen. Heel zuur."

Limmen krijgt ook bijval van hoogleraar Kène Henkens, die onder meer bij het demografisch onderzoeksinstituut Nidi onderzoek doet naar oudere werknemers. ,,Het lijkt me logisch en terecht", reageert Henkens. ,,Misschien was het vangnet te ruimhartig. Nu schieten we door. Het is geen goudgerande regeling. We weten ook dat mensen graag willen werken. Uit onderzoek blijkt dat meer prikkels, zoals het aanspreken van je eigen vermogen, weinig soelaas bieden. En werkgevers selecteren vaak op leeftijd."

Zwerver

Chris Grolleman heeft geluk gehad. ,,Ik ben weer aan de slag, als IT’er bij het rijk. Wel woon ik in een huurhuis. Voor een hypotheek moet een oudere best wat eigen vermogen meenemen. Dat is lastiger geworden."

Terugkijkend heeft hij ervan geleerd. ,,Nu weet ik dat je altijd weer ontslagen kunt worden. Het is goed om dit probleem voor oudere werklozen op te lossen. Het kost geld, maar het levert ook wat op. Minder mensen in geestelijke nood of op straat. Ik dacht weleens: ‘straks beland ik nog met een fles onder de brug’. Met mij is het goed gekomen. Ik heb wel altijd los geld op zak. Als ik hier in Utrecht in de stad ben, geef ik zwervers altijd wat."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu