Dit is Piet Adema, de opvolger van minister Henk Staghouwer. Deze ‘handige bliksem’ moet het vertrouwen van de landbouw terugwinnen

Piet Adema (57), geboren in het Friese Opeinde en woonachtig in De Wilgen bij Drachten, is de opvolger van minister Henk Staghouwer van Landbouw. De Groninger zag na negen maanden in dat hij ‘niet de juiste persoon’ was om Nederland uit de stikstofcrisis te loodsen.

 Piet Adema, de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit staat de pers te woord. Adema was eerder gedeputeerde van de provincie Friesland, waarnemend burgemeester in Achtkarspelen, Tynaarlo en Borger-Odoorn en partijvoorzitter van de ChristenUnie.

Piet Adema, de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit staat de pers te woord. Adema was eerder gedeputeerde van de provincie Friesland, waarnemend burgemeester in Achtkarspelen, Tynaarlo en Borger-Odoorn en partijvoorzitter van de ChristenUnie. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Piet Adema, zeggen mensen die met hem werkten, heeft alles in zich om dat wél te kunnen. Terwijl er over Henk Staghouwer al voor zijn aantreden twijfels waren, lijkt Adema een kundiger bestuurder. Waarom hij door de ChristenUnie niet eerder naar voren werd geschoven, wekt verbazing.

‘Ik ben ervan overtuigd dat het nodig is nu de stap naar voren te zetten’