‘Ministerie meldde maandenlang te laag aantal nieuwe corona-opnamen’

Een patient in het ziekenhuis. Foto: ANP

Het gemelde aantal nieuwe ziekenhuisopnamen van mensen met Covid-19 is maandenlang veel te laag ingeschat. Dat blijkt uit onderzoek van Nu.nl.

Tot nu toe gebruikte het ministerie van Volksgezondheid voor het aantal ziekenhuisopnamen de dagelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die data kreeg aangeleverd van de 67 GGD’s. Die getallen zijn echter niet compleet: ziekenhuizen zijn niet verplicht om het aantal opnames meteen aan het RIVM aan te leveren. Daarnaast belanden mensen die positief zijn getest op corona soms pas beduidend later in een ziekenhuis. GGD’s krijgen dat niet gemeld, wat het aantal ziekenhuismeldingen drukt.

Vandaar dat het ministerie op het coronadashboard sinds dinsdag gebruikt maakt van data van Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) voor de dagelijkse ziekenhuisopnames, ontdekte Nu.nl. Het zorgde ervoor dat het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis opgenomen werd van maandag op dinsdag verdubbelde van 57 naar ruim 134.

Regio

De nieuwe cijfers Stichting NICE betreffen heel Nederland en zijn niet uitgesplitst naar regio, zoals met de GGD-cijfers wel kan. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hugo de Jonge dat hij de nieuwe cijfers wil regionaliseren, maar dat ,,de juridische grondslag eerst goed geregeld worden.”

Lees ook

Nieuws

Meest gelezen

menu