’Storing kost Facebook 10 miljoen dollar per uur, maar gebruikers komen heus wel terug'

Facebook. Foto: ANP

De wereldwijde storing van Facebook en diens dochterbedrijven – Instagram, WhatsApp en VR-platform Oculus – kost het bedrijf maandagavond al zeker tientallen miljoenen dollars, maar zal geen blijvende schade opleveren. Teleurgestelde consumenten hebben immers geen enkel alternatief, zegt webexpert Danny Mekić.

Het lijkt er volgens analisten sterk op dat Facebooks techneuten zelf de storing hebben veroorzaakt, en dat er dus geen sprake is van een hack. Sinds iets na half zes (Nederlandse tijd) zijn de DNS-adressen van Facebook, Instagram, WhatsApp en Oculus in elk geval niet meer bereikbaar – de bedrijven zijn zogezegd onvindbaar in het ’telefoonboek van het world wide web’.

De chief technology officer van het bedrijf, Mike Schroepfer, spreekt van ’netwerkproblemen’ die de storing veroorzaken, en biedt op Twitter ’diepe verontschuldigingen’ aan. Een team van techneuten is naar een datacentrum van Facebook in Californië vertrokken om daar met de hand de servers weer aan de praat te krijgen, meldt de New York Times.

Beleggers zien die inkomsten ook verdampen

De storing betekent dat Facebook al die tijd ook geen advertentie-inkomsten heeft, en daar komt zo goed als alle omzet van het bedrijf vandaan: vorig jaar net geen 86 miljard dollar. Verondersteld dat die omzet netjes over het jaar verdeeld is, verdient Facebook nét geen 10 miljoen dollar per uur – maar maandagavond dus even niet.

Beleggers zien die inkomsten ook verdampen, en zetten het aandeel Facebook op de beurs van New York maandag 5,4 procent lager. Dat is ook het gevolg van uitspraken van een klokkenluider, die maandagochtend meldde dat Facebook de relschoppers online alle ruimte gaf toen die op 6 januari van dit jaar het Capitool in de VS bestormden uit onvrede over de verkiezingsnederlaag van toenmalig president Trump, maar de koers kreeg wel een extra tik na het begin van de storing.

Al met al is er voor bijna 50 miljard dollar aan beurswaarde verdampt. Daarvan komt 7 miljard voor de rekening van oprichter en topman Mark Zuckerberg, die ook nog altijd grootaandeelhouder van zijn bedrijf is. Door het verlies haalt ’computermastodont’ Bill Gates, de oprichter van Microsoft, de 37-jarige socialemediaman in op de lijst van ’s werelds rijkste mensen.

Er zal echt geen massale uittocht zijn van gebruikers

Maar blijvende schade zal Facebook niet ondervinden van de storing, zegt internetdeskundige Danny Mekić. „Het bedrijf heeft geen concurrenten, er zijn geen alternatieven.”

Voor WhatsApp-gebruikers is er wel berichtendienst Signal, „maar die twee apps kun je naast elkaar gebruiken”, aldus Mekić. „En Instagrammers kunnen overstappen naar TikTok, maar er zal echt geen massale uittocht zijn van gebruikers die nooit meer terugkomen.”

Facebook is goed voor 1,2 miljard dagelijkse gebruikers wereldwijd, meldde het bedrijf in juli bij zijn halfjaarcijfers. Het hele imperium is volgens diverse schattingen 2,5 miljard mensen groot. De werknemers van het bedrijf kunnen door de storing ook niet meer in hun interne communicatiesystemen.

Bij gebrek aan Facebook, Instagram en WhatsApp zijn Nederlanders in elk geval massaal gaan bellen en sms’en met elkaar, zegt een woordvoerder van KPN in een eerste reactie tegen de NOS. Het bedrijf heeft daar nu nog geen concrete cijfers over, maar spreekt van een ’abnormale stijging’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Social media
menu