1100 'coronaracers' raken in de laatste drie weken hun rijbewijs kwijt: verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar

Foto: ANP

De politie heeft afgelopen drie weken 1100 rijbewijzen ingevorderd van automobilisten voor te hard rijden. Dat is ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

,,Het gaat om mensen die minstens 50 km/uur te hard reden. We zijn overdag op de snelweg teruggegaan naar 100 km/uur en dan is het levensgevaarlijk voor jezelf en voor anderen als je met zeer hoge snelheid in gaat halen’’, zegt Bobby Markus van de politie. ,,Deze mensen raken alles kwijt. Stel dat je je rijbewijs voor je werk nodig hebt. Je kunt de weg niet meer op. Wat dan?’’

Vandaag werd bekend dat de nieuwe maximumsnelheid van 100 km/uur goed wordt nageleefd. Maar niet door iedereen. Er is een kleine groep snelheidsmaniakken - inmiddels coronaracers genoemd - die de tegenwoordig lege wegen aangrijpt om extreem snel te rijden. In Utrecht werd afgelopen zondag bijvoorbeeld een bestuurder aangehouden die 210 km/uur reed.

In week 15 (6-12 april) werden 401 rijbewijzen ingevorderd. In de week erna waren dat er 360 (ter vergelijking in dezelfde week in 2019 raakten 192 automobilisten het rijbewijs kwijt voor te hard rijden), en in week 17 moesten 336 bestuurders hun roze pasje afgeven nadat ze staande waren gehouden.

Gissen naar oorzaak

Naar de oorzaak van het hoge aantal zeer forse snelheidsovertredingen is het gissen. Mogelijk denken de overtreders dat het ‘veilig’ is om te racen over de lege wegen of dat de politie minder controleert.

Volgens Markus controleert de politie evenveel als vorig jaar.  De politie maakt een analyse om te zien op welke plekken en welke tijdstippen de overtredingen plaatsvinden om op die locaties en tijdstippen vaker snelheidscontroles te houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu