12 gouden ideeën om de coronacrisis door te komen: zo doen we dat in het Noorden

Julia, Solana, Stijn, Levi, Chris en Niene van SKSG Noordster uit Zuidhorn zingen hun speciale handenwaslied. Foto: Eigen foto

Uit nood worden de mooiste dingen geboren. In het Noorden weten we er alles van. Een greep uit al die initiatieven van eigen bodem om de coronacrisis door te komen. In willekeurige volgorde, uiteraard.

1. Raamposteractie

Wat dacht je van de raamposteractie van de Groningse drukker Martijn ten Pas? Het idee: via zijn website kunnen Groningers die hulp bieden of zoeken een gratis poster bestellen. Met de ene kant aan het raam geplakt kunnen ze buurt- en stadsgenoten steun vragen, met de andere kant naar voren kunnen ze juist hun diensten aanbieden.

,,We willen laten zien dat we samen de strijd tegen corona aangaan, dat we er voor elkaar zijn’’, zegt Ten Pas. Dat zit hem juist in de kleine dingen: ,,Een boodschapje, de hond uitlaten, het posten van een brief of gewoon even een beetje aanspraak. Iets kleins kan voor iemand namelijk iets heel groots betekenen.’’

2. Online sportplatform

De kans bestaat dat je niet veel te doen hebt. Maar stilzitten? Ho maar. Tenminste, als het aan de stichtingen Drenthe beweegt en SportDrenthe ligt. Zij hebben een online platform geopend om Drenten in beweging te houden. „In deze situatie moeten we mensen op een andere manier proberen te bereiken,” vertelt Hans Derks, programmamanager van Drenthe beweegt.

Op de website wordt iedere dag materiaal geüpload met tips om in beweging te blijven. Hierbij is er onder andere aandacht voor wandel- en fietsroutes, maar zijn er ook beweeglessen voor ouderen. Alle tips houden rekening met de voorschriften vanuit het RIVM.

3. UMCG-studenten springen bij

Studenten van het UMCG maken van de nood een deugd nu ze de komende weken geen onderwijs kunnen volgen vanwege de coronacrisis. Ze gaan aan de slag in zorginstellingen in Drenthe, Groningen en Friesland.

Via  een nieuwe website  kunnen zorginstellingen aangeven dat ze hulp kunnen gebruiken en kunnen studenten aangeven dat ze willen helpen. Binnen twee uur hadden zich al meer dan 200 studenten aangemeld.

4. Plastic tafelzeil bij de kassa

Paterswolde was de trendsetter. Als caissière zit zit je soms dicht op je klanten, en bij een kuchende klant kan je moeilijk even weglopen. Niet handig, in tijden van corona. Dus bedacht een filiaalmanager van de Albert Heijn in Paterswolde een creatieve oplossing, die er wel wat bizar uitziet: voor alle kassa's hangt een doorzichtig tafelscherm.

,,Vooral als mensen daadwerkelijk betalen - zowel bij pinnen als contant -  komen klanten dichtbij. Dan kan ik wel iedereen naar de zelfscanners sturen, maar ik vind de kassa's ook een essentieel onderdeel van onze winkel.”

Inmiddels krijgen alle vestigingen van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall in Nederland plastic platen. Met dank aan Paterswolde, dus.

5. Lang zullen ze leven

De carilloncommissie van de Hippolytuskerk in Middelstum zet het Hemony-carillon van de Sint Hippolytuskerk in om de jarigen in het dorp te feliciteren.

Omdat veel jarigen er nu voor kiezen hun verjaardag niet te vieren, wordt vanaf maandag elke dag om 18.45 uur het  Lang zullen ze leven  gespeeld. ,,Zolang de corona-crisis voortduurt”, belooft de carilloncommissie.

Hartverwarmend, toch?

6. Dorpstelefoon tegen eenzaamheid

Alle activiteiten in en om het dorpshuis van Oranjedorp zijn vanwege het coronavirus gestopt. Om te voorkomen dat iemand uit het dorp in een sociaal isolement of in de problemen terechtkomt is er nu een speciale dorpstelefoon waar iedereen naar mag bellen of appen.

De dorpstelefoon is een initiatief van Plaatselijk Belang Oranjedorp, het Dorpshuis en de activiteitencommissie van Oranjedorp. Ook mensen die hulp willen bieden mogen bellen, zegt Hilgen. ,,Wij brengen vraag en aanbod dan bij elkaar.” Hilgen drukt mensen op het hart vooral niet te aarzelen. ,,We doen het graag! We zijn niet voor niets elkaars naobers.”

7. Mondkapjes uit de bajes

Door naar de Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel. Daar wordt de komende dagen begonnen met de productie van mondkapjes. Per week worden door gevangenen duizenden exemplaren gemaakt.

De PI start de productie omdat als gevolg van de coronacrisis het aantal mondkapjes in Nederland steeds kleiner wordt ,,De kapjes die wij gaan maken, zijn simpel en van katoen, niet voor medische doeleinden’’, zegt woordvoerder René Hut.

,,Personeel in gevangenissen en gedetineerden kunnen ze gaan gebruiken maar we willen er ook andere maatschappelijke organisaties mee helpen. Geld hoeven we hier niet mee te verdienen. We willen vooral een bijdrage leveren aan het bestrijden van de crisis.’’

8. Mobieltjes onder schooltijd?

Wat anders nooit mag onder schooltijd - op je mobieltje - is nu voor de Nassauschool in Groningen de manier om klassen bij elkaar te houden. ‘Ik kijk toetsen na, wat doen jullie?’, post juf Heleen op Instagram. De leerkrachten in de bovenbouw zetten sociale media in om met hun leerlingen thuis in contact te blijven.

Gymdocenten van de school plaatsen elke dag een video op een speciaal YouTube-kanaal. Zoals die van gymjuf Sanne Peters die haar leerlingen uitdaagt om op een been met je mond een A4-tje van de grond te pakken.

Om dat onder de knie te krijgen ben je misschien wel even bezig. En dat is ook de bedoeling. ,,Ons YouTube-kanaal is een pretkanaal’’, zegt groepsleerkracht Linda Lammers van groep 8. ,,We gaan het niet gebruiken om breuken uit te leggen, maar geven knutseltips of ideeën voor leuke spellen buiten.’’

9. Boodschappen doen

Boodschappen doen voor ouderen, oppassen en andere contactloze klusjes. Coevordenaren kunnen elkaar sinds zondag helpen via de Facebook-pagina Coevorden Co-Helpers. Een lokaal platform tijdens de coronacrisis.

,,Hoe lokaler en kleinschaliger, hoe beter”, zegt Simone Kempees.

Ze lanceerde  Coevorden Co-Helpers  zondag en dat leidde in een mum van tijd tot honderden  likes  en een volle e-mailbox. Een schot in de roos, zogezegd.

10. Het handenwaslied

Er mag natuurlijk nog gezongen worden. En SKSG Noordster uit Zuidhorn heeft een speciaal handenwaslied gemaakt: ‘Zeep, zeep, zeep’. In het lied wordt in acht stappen uitgelegd hoe je - op een vrolijke manier - zo grondig mogelijk je handen reinigt.

Pedagogisch medewerker (en muzikant) Roos Ahsmann schreef en maakte de muziek. Zes leerlingen die regelmatig in de buitenschoolse opvang zijn, zongen het lied in. Nog niet beluisterd? Alsjeblieft .

11. Online voetbaltraining

Ze waren er al vroeg bij in Haren. Amateurvoetbalclub Be Quick 1887 geeft zijn jeugdspelers sinds vorige week huiswerk mee nu de trainingen en wedstrijden stil liggen vanwege het coronavirus. De Groningse club biedt de jonge voetballers elke dag een uitdaging aan om hun balkunsten in een zelf opgenomen filmpje te vertonen, die ze vervolgens naar hun trainer kunnen sturen.

Be Quick meldde vrijdag trots op Twitter dat Tygo uit de onder 11 de eerste challenge heeft gewonnen. De trukendoos ging helemaal open, want de jonge artiest voltooide alle vier levels. Inspirerend?

12. Coromapost

En dan hebben we natuurlijk nog Coromapost . Nu het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland stijgt en snotterende kinderen uit de buurt blijven van hun grootouders, ligt eenzaamheid op de loer bij de opa's en oma's van Nederland. Groninger Wilbert van de Kamp, oprichter van Omapost, wil ze met Coromapost een hart onder de riem steken.

,,Ik ben ooit Omapost begonnen voor mijn eigen oma, om haar af en toe een kaartje te sturen. Via de website of de app kun je gemakkelijk een kaartje sturen aan je oma of opa. We denken allemaal, 'met ons gaat het wel goed', maar het virus kan voor ouderen wel gevaarlijk zijn. Door een kaartje te sturen kan iedereen toch nog persoonlijk in contact blijven met hun grootouders zonder ze ziek te maken.''

Nieuws

Meest gelezen

menu