150 gewonden na explosies in Kabul: meerdere Amerikaanse soldaten omgekomen

Minstens dertien personen, waaronder kinderen, zijn omgekomen in een explosie bij een ingang van de luchthaven van Kabul. Foto: ANP

Door twee explosies bij een ingang van de luchthaven van Kabul en een ernaast gelegen hotel zijn volgens de eerste berichten zestig doden gevallen, onder wie mogelijk twaalf Amerikaanse soldaten. De Amerikaanse autoriteiten denken dat het om twee zelfmoordaanslagen gaat van een terreurgroep uit de regio, mogelijk Islamitische Staat. Zo’n 150 mensen rond het drukbezochte vliegveld raakten gewond, aldus Amerikaanse media.

Volgens Amerikaanse functionarissen zijn vermoedelijk meerdere Amerikaanse militairen om het leven gekomen. Zij benadrukken wel dat dit nog niet is bevestigd en dat de informatie nog kan wijzigen. Het zou gaan om tien Amerikaanse dodelijke slachtoffers; nog eens drie andere Amerikaanse soldaten raakten gewond. Volgens een gezondheidsmedewerker zijn er door de ontploffingen in totaal zo’n 120 mensen gewond geraakt, meldt The New York Times, onder wie ook kinderen. Zeker zestig mensen zouden zijn omgekomen.

Bij de aanslagen zijn voor zover bekend geen Nederlandse militairen of diplomaten betrokken, meldt Defensie. Een hulporganisatie die vlakbij het vliegveld een hospitaal runt, spreekt van zeker zestig gewonden. Beelden die rondgaan op sociale media kondigen erger nieuws aan. Gewonden en mogelijke doden worden in kruiwagens weggevoerd.

Zeker één terrorist zou zich bij een ingang hebben opgeblazen. Sommige lokale waarnemers melden op sociale media dat er mogelijk drie zelfmoordterroristen waren. Om de mensen die waren samengedromd bij de toegang tot het vliegveld te verspreiden hebben Amerikaanse militairen die het vliegveld in handen hebben, traangas afgevuurd nadat er een explosie was geweest.

Tweede explosie

Zowel Turkse autoriteiten als experts melden op sociale media dat er een tweede explosie zou zijn geweest in de buurt van de luchthaven. „Tweede zelfmoordaanslag bevestigd, waarschijnlijk bij het Baron Hotel, meerdere slachtoffers”, meldt Charles Lister, een expert verbonden aan het Middle East Institute in Washington.

Terroristische aanslag

De ontploffing volgt op meldingen van mogelijke dreigingen van terroristische aanslagen bij het vliegveld. Eerder op de dag meldde het Britse ministerie van Defensie dat er inlichtingen waren van een „zeer waarschijnlijke dreiging” van een aanval op de mensenmassa’s bij het vliegveld van Kabul. Onder meer België stopte met de evacuatieoperatie uit veiligheidsoverwegingen, ook Nederland houdt het voor gezien. Volgens minister Kaag is het laatste Nederlandse toestel met diplomaten en militairen inmiddels vertrokken, werd donderdag begin van de avond gemeld door Buitenlandse Zaken.

De dreigingen zouden afkomstig zijn van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP). Deze groep is circa zes jaar geleden in de regio opgedoken en is onder meer in het oosten van Afghanistan actief. De door uiterst bloedige aanslagen beruchte groep claimt dat het banden heeft met andere takken van IS. De groep is herhaaldelijk in gevecht geraakt met de Taliban. De Taliban hebben sinds elf dagen vrijwel het hele land in handen en zeggen niet te weten wie achter de aanslag met twee explosies zit. Ze veroordelen die en stellen dat de aanwezigheid van buitenlandse troepen een belangrijke reden voor deze terreur is.

Media spreken over de eerste Amerikaanse doden in Afghanistan sinds de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban eerder deze maand. Het zouden zelfs de eerste Amerikaanse gesneuvelden in ruim 1,5 jaar zijn in het land. De aanslag bij het vliegveld van Kabul komt enkele dagen voor de eerder dit jaar door president Joe Biden aangekondigde terugtrekking, die op 31 augustus moet zijn afgerond.

De aanslag vlakbij de luchthaven van Kabul mag de laatste evacuaties van mensen uit Afghanistan niet blokkeren, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij spreekt van „een afgrijselijke terroristische aanval”, maar heeft beklemtoond dat „de strijdkrachten van de alliantie door moeten gaan zo veel mogelijk kwetsbare mensen uit Kabul te evacueren als ze kunnen. Onze prioriteit blijft zo veel mogelijk mensen zo snel als mogelijk over te brengen naar veiligheid.”

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslagen. In een tweet betuigt hij zijn medeleven met de slachtoffers en nabestaanden. „Afschuwelijke berichten”, twittert de premier. „Veel doden en gewonden, te midden van mensen die op zoek zijn naar veiligheid. Een enorme tragedie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu