67.000 nieuwe coronagevallen in een week: piek najaarsgolf lijkt in zicht

De zorg snakt naar een tragere toestroom van patiënten. Foto: ANP

De afgelopen week telde het RIVM het recordaantal van 67.000 besmettingen. Dat is fors meer dan de weken daarvoor, al neemt de stijging in snelheid af. ‘Waarschijnlijk het effect van de maatregelen’.

Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het RIVM. Van 21 tot en met 27 oktober werden er behalve de ruim 67.000 besmettingen ook 1739 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld (+247 vergeleken met de week daarvoor), en 333 IC-opnames (46 meer). Het RIVM meldt verder 329 sterfgevallen, dat waren er vorige week 185. Het percentage positieve tests stijgt ook door, van 15 naar bijna 18 procent afgelopen week.

Effect van de maatregelen

En toch lijkt de verspreiding van het virus verder te vertragen. Al dagen turft het RIVM ruim 10.000 nieuwe besmettingen - een fors maar wel stabiel aantal. Vorige week werd al een iets minder snelle stijging geconstateerd, met toen ruim 55.000 nieuwe besmettingen (versus 44.000 en 27.000 de weken daarvoor).

,,Het aantal meldingen neemt minder hard toe, dat is waarschijnlijk het effect van de maatregelen eind september en medio oktober”, schrijft het rijksinstituut in een toelichting. Eind september haalde het kabinet de teugels aan bij de horeca, medio oktober volgde de ‘gedeeltelijke lockdown’. Deze week moeten de eerste effecten terug te zien zijn in het aantal nieuwe besmettingen, hopen betrokkenen. Daarna moeten ziekenhuiscijfers en sterftestatistieken afvlakken en dalen.

Het aantal overlijdens neemt nu nog fors toe, en de grote aantallen nieuwe patiënten zadelen veel ziekenhuizen op met acute capaciteitsproblemen. De zorg snakt naar een tragere toestroom van patiënten. Momenteel liggen er 2358 coronapatiënten in het ziekenhuis, meldt het LCPS, 109 meer dan een dag eerder. Daarvan liggen er 529 op de IC, 25 meer dan de dag daarvoor.

Top van de tweede golf

Met deze week dagelijks meer dan tienduizend nieuwe gevallen nadert Nederland de top van de tweede golf, zo lijkt het. De reproductiefactor - dat staat voor het aantal anderen dat een besmet persoon gemiddeld aansteekt - daalt licht, richting de één. Dat is hoopgevend: met een reproductiegraad onder de één dooft de epidemie uit.

Deze week is cruciaal voor het coronabeleid van het kabinet: als de aantallen besmettingen - en iets later ook de ziekenhuisopnames - niet afvlakken en dalen, dreigt een striktere lockdown.

Nieuws

menu