Aanbiedingen van de supermarkt alleen voor gezinnen en koppels? Ouderenbond Anbo beklaagt zich: 'Zelden een koopje voor alleenstaande oudere'

Foto: ANP

Ouderenbond Anbo beklaagt zich erover dat supermarktaanbiedingen vrijwel altijd gericht zijn op gezinnen en koppels. „Een derde van de zeventigers en tachtigers is alleenstaand, dat zijn meer dan een miljoen mensen, maar in de supermarkt zijn ze de klos”, luidt de klacht.

Anbo vroeg 4333 ouderen naar hun ervaringen met boodschappen doen bij de supermarkt. Van de alleenstaanden zegt 70 procent de aanbiedingen met grotere hoeveelheden te laten liggen, omdat het te veel voor ze is. Een veelgehoorde klacht was bovendien dat kleinere verpakkingen relatief zo duur zijn.

Biefstuk

Ouderen stuurden ook foto’s van voorbeelden. Zoals een biefstuk van 168 gram voor 4,45 euro, terwijl een biefstuk van 390 gram in de aanbieding 7,50 euro kost. Dat is per kilo bijna 40 procent goedkoper dan de kleinverpakking.

Een ander voorbeeld is een eenpersoonszakje met 100 gram ijsbergsla van €0,85, terwijl de grootverpakking van 400 gram bij een aanbieding voor €1,49 weggaat. De alleenstaande betaalt dan in gewicht ruim het dubbele.

Ondervraagden opperden dat supermarkten het ook anders zouden kunnen doen, zoals: ’één voor de prijs van een halve’ in plaats van ’twee voor de prijs van één’.

Meer oog

Anbo roept de brancheorganisatie CBL en de supermarkten op om meer oog te hebben voor de alleenstaanden. „Het is raar dat kleinere hoeveelheden van hetzelfde product omgerekend zo véél duurder zijn dan grotere hoeveelheden”, stelt de bond. Verder vindt de ouderenbond dat ook de groep alleenstaanden moet kunnen profiteren van kortingen.

Het CBL heeft nog niet op de oproep van de ouderenbond gereageerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu