Aantal beschikbare bedden voor opvang van Oekraïners blijft afnemen

Foto: ANP

Het aantal bedden dat beschikbaar is voor de opvang van Oekraïners is verder gedaald. Gemeenten hebben 40.059 plaatsen beschikbaar. Donderdag waren dat nog 41.247.

Het aantal beschikbare bedden daalde in de cijfers van afgelopen donderdag voor het eerst. Toen zei staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie zich daar nog geen zorgen om te maken, omdat de gegevens vaker fluctueren. Ook wees hij op het grote aantal plekken dat nog leeg staat. Toen was zo’n 70 procent van de opvangcapaciteit benut, volgens Van der Burg „een mooi getal”. Inmiddels is de bezettingsgraad met 75 procent hoger dan deze ooit is geweest.

Kwart vindt onderdak buiten gemeentelijke opvang om

De gemeenten vangen momenteel 30.049 mensen op. Er zijn 39.460 Oekraïners ingeschreven in Nederland. Dat betekent dat bijna een kwart van hen onderdak heeft gevonden buiten de gemeentelijke opvang om.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid publiceert twee keer per week cijfers over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Normaal komen die op maandag en donderdag naar buiten, maar vanwege Tweede Paasdag kwam de nieuwste stand van zaken een dag later.

Nieuws

menu