Aantal coronagevallen loopt iets op na wekenlange daling

. Foto: ANP/ Hollandse Hoogte

Na weken van snelle daling is het aantal nieuwe coronagevallen nu weer opgelopen. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 12.016 positieve tests, 2 procent meer dan vorige week.

Het instituut spreekt van een stabilisatie. Ook het reproductiegetal kruipt omhoog. Het aantal gemelde ziekenhuisopnames en sterfgevallen bleef ongeveer gelijk.

Bijna een vijfde meer coronagevallen onder zestigers

Het aantal coronagevallen neemt vooral toe onder twintigers, dertigers, vijftigers en zestigers. Zo testten bijna 2100 mensen van 20 tot en met 29 jaar positief, 7 procent meer dan de week ervoor. Het aantal coronagevallen onder dertigers steeg met 5 procent, onder vijftigers met 11 procent en onder zestigers met 18 procent.

Onder jonge kinderen daalt het aantal gevallen juist. Meer dan de helft van alle mensen raakt nog steeds thuis besmet. Het aandeel van horeca in alle besmettingen veranderde niet, het percentage mensen dat op het werk besmet raakte steeg wel.

Minder sterfgevallen

Bij 235 mensen waren de klachten zo erg, dat ze vorige week in een ziekenhuis werden opgenomen. Dat is vrijwel gelijk aan de 236 opnames in de week ervoor. Het aantal mensen dat op een intensive care kwam te liggen, daalde wel, van 59 naar 46. Het RIVM kreeg 29 meldingen van sterfgevallen, tegen 34 de week ervoor.

Reproductiegetal iets hoger

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, steeg naar 0,96. Dat is het hoogste niveau in de afgelopen weken. Als het cijfer onder de 1 zit, daalt het aantal nieuwe besmettingen nog wel, maar hoe dichter bij de 1 het cijfer komt, hoe langzamer die daling gaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu