Aantal coronapatiënten op de IC's daalt gestaag. Maar de daling versnelt nog niet

Nog 1176 coronapatiënten op de intensive care Foto: ANP

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care blijft dalen. Het zijn er nu 1235, dus 23 minder dan donderdag.

Daarvan liggen 1183 mensen in Nederland en 52 in Duitsland. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag bekendgemaakt. Slechts zes mensen hoefden te worden verplaatst naar andere regio's.

Het aantal ic-patiënten gaat in een gestaag tempo omlaag, maar de daling versnelt nog niet, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Volgens Kuipers komen elke dag twintig nieuwe patiënten op de intensive care, terwijl er dagelijks veertig mensen de ic verlaten.

Met andere aandoeningen erbij liggen in totaal ongeveer 1600 patiënten op de intensive cares. Dat is twee keer zo veel als in een normale periode, zegt Kuipers.

Reguliere zorg

Het LCPS wil in de komende weken een nieuw begin maken met de reguliere zorg, dus voor andere aandoeningen dan het coronavirus. Door de corona-uitbraak zijn die behandelingen een beetje stil komen te liggen. Het LCPS wil dat alle Nederlandse ziekenhuizen gelijkmatig omschakelen, maar dat kan pas als de coronapatiënten gelijkmatig over het land verdeeld zijn.

Dat is nu nog niet het geval. In de komende periode moeten daarom nog "enkele tientallen patiënten" worden overgeplaatst, zegt Bas Leerink, hoofd van het LCPS in Rotterdam. "Het kan zijn dat nieuwe patiënten niet in deze regio worden opgenomen, maar bijvoorbeeld in Groningen." Het is ook nog steeds mogelijk dat een patiënt naar Duitsland wordt gebracht, ondanks de vrijkomende ic-bedden in Nederland. "Zuid-Limburg is bijvoorbeeld nog overbelast. In die regio is het logisch dat ze naar Aken kijken. Dat is voor hen geografisch een betere optie dan Groningen."

Bekijk de coronacijfers in detail

De coronacrisis levert elke dag veel nieuwe cijfers op. Wij hebben ze op een rijtje gezet in een overzicht dat we dagelijks bijwerken. Open onderstaand artikel om de cijfers in detail te bekijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu