Aantal nieuwe coronagevallen daalt minder snel dan vorige weken

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder, maar de afname gaat aanzienlijk langzamer dan in de vorige weken.

.Foto:

.Foto: ANP

In de afgelopen zeven dagen zijn 18.048 mensen positief getest. Dat is 14 procent minder dan een week geleden. Toen meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het in zeven dagen tijd 21.005 meldingen van positieve tests had gekregen.

Half juli piekte de huidige coronagolf. In een week tijd waren er bijna 70.000 positieve tests. Een week later was dat bijna gehalveerd naar ruim 37.000. Vorige week volgde weer bijna een halvering, naar 21.005. Nu vlakt het iets af.

Minder coronapatiënten op ic

,,In alle leeftijdsgroepen en in vrijwel alle regio’s nam het aantal meldingen af of bleef het aantal meldingen gelijk”, concludeert het RIVM.

Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen, daalt wel snel. Vorige week werden 421 mensen vanwege hun coronaklachten opgenomen in een ziekenhuis, ruim een kwart minder dan de 573 nieuwe opnames van de week ervoor. Van de 421 belandden 115 op een intensive care, en ook dat is minder dan de voorgaande week.

Het aantal sterfgevallen door corona stijgt nog wel. In de afgelopen week registreerde het RIVM dat 46 mensen aan het virus zijn overleden, tegen 28 in de week ervoor en 21 nog een week eerder. Dat is te verwachten. Als het aantal positieve tests stijgt, volgt een tot twee weken later het aantal ziekenhuisopnames, en een tijdje daarna het aantal sterfgevallen. Wanneer vervolgens het aantal nieuwe gevallen daalt, zakt daarna het aantal opnames, en als laatste het aantal overleden mensen.

Reproductiegetal stijgt iets

Het reproductiegetal stijgt iets. Het cijfer, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, stond vorige week dinsdag op 0,69 en afgelopen vrijdag op 0,72. Het is nu 0,79 geworden. Dat betekent dat een gemiddelde groep van honderd coronapatiënten 79 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan 62 mensen, die vervolgens 49 mensen aansteken. Bij elke stap wordt de groep nieuwe gevallen kleiner, maar een toename als deze geeft wel aan dat de daling minder snel gaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu