Het RIVM maakt zich zorgen. Van Dissel: 'Aantal nieuwe coronagevallen daalt niet, terwijl herfst voor de deur staat'

Jaap van Dissel. Foto: ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet of nauwelijks meer, en dat terwijl de herfst voor de deur staat. Dat baart het RIVM zorgen. „De circulatie van het virus stabiliseert en blijft aanzienlijk. Dat is een punt van zorg.”

Zo redeneert directeur infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Hij is ook voorzitter van het Outbreak Management Team dat de overheid adviseert over de aanpak van de corona-uitbraak.

Versoepelen kan wel

Het coronavirus gaat vooral rond in de herfst en de winter. „Het seizoenseffect op het reproductiegetal is 10 tot 15 procent. Dat gaat zich tegen ons keren”, aldus Van Dissel.

De herfst begint op 22 september. Een paar dagen eerder wil het kabinet de coronamaatregelen verder versoepelen. Dat kan nog steeds, zegt Van Dissel. „In de komende tijd bouwt een groep immuniteit op en laten andere mensen zich hopelijk alsnog vaccineren. Dat helpt om het virus onder controle te hebben en te houden.”

Twee uitbraken

Volgens de RIVM-baas zijn er in feite twee uitbraken aan de gang in Nederland: een onder gevaccineerden en een onder mensen die niet gevaccineerd zijn. „De belangrijkste verspreiding is onder de groep die niet immuun is. Voor een deel loopt dat over naar de groep die wel immuun is.” Van de mensen die nu in ziekenhuizen worden opgenomen vanwege coronaklachten, is bijna driekwart niet of nog niet helemaal gevaccineerd.

Zo’n 15 procent van de opgenomen coronapatiënten is wél volledig gevaccineerd. Bij een deel werkt het vaccin niet goed door problemen met hun afweersysteem.

Intensive care

Het RIVM verwacht dat in de komende tijd zo’n 16.000 tot 22.000 coronapatiënten nog in het ziekenhuis zullen belanden, van wie 2200 tot 3400 op de intensive care. Dit zullen volgens Van Dissel vooral niet-gevaccineerden zijn. „Maar komt het in een maand of strekt het zich uit over twee jaar? Dat kunnen we niet voorspellen, de modellering is te complex.”

Zelftesten

Van Dissel roept mensen op om zelftesten te gebruiken. Als die zelftest positief is, wordt dit in negen van de tien gevallen bevestigd in de teststraat van de GGD. Inmiddels gaat het bij de helft van alle nieuwe gevallen om mensen die eerst een zelftest hadden gedaan, daarbij zagen dat ze positief waren en vervolgens naar een testlocatie gingen om zekerheid te krijgen.

Nieuws

Meest gelezen

menu