'Aantal steekpartijen stijgt in Groningen met meer dan 400 procent' (en in Drenthe met 33 procent)

Het aantal steekpartijen in Nederland neemt toe. Foto: Shutterstock

Het aantal steekpartijen in de provincie Groningen is dit jaar met 412,5 procent toegenomen. Dat heeft Wilbert de Vries van de website Alarmeringen.nl berekend.

Volgens de website kwamen in de eerste acht maanden van vorig jaar 8 meldingen van 'steekincidenten' in de provincie Groningen binnen bij P2000, het communicatiesysteem van de hulpverleningsdiensten. Dit jaar waren het er 41.

Landelijk kwamen de hulpdiensten tussen 1 januari en 1 september 2020 744 keer in actie voor steekpartijen. Dat getal stond vorig jaar in dezelfde periode op 572.

In de stad Groningen waren er dit jaar 17 meldingen van steekpartijen, vorig jaar waren dat er vier. Een stijging van 325 procent. Tweede grote stijger is Winschoten. Daar werd vorig jaar niet één keer een mes getrokken, dit jaar zeven keer. In Delfzijl was het vier keer raak, in Kolham twee keer. Groninger plaatsen waar de hulpdiensten één keer uitrukten voor een steekincident waren Appingedam, Beerta, Hoogezand, Sappemeer, Muntendam, Oldehove, Oude Pekela, Pieterzijl, Stadskanaal, Veendam en Zoutkamp.

Stijging in Drenthe 33 procent

In de provincie Drenthe steeg het aantal meldingen met 33 procent van zes naar acht. Voor de helft gebeurde dat in Emmen. Daar werd vorig jaar geen enkel keer met een mes gestoken, dit jaar vier keer. In Assen werd dit jaar één keer een mes getrokken, net als in Nooitgedacht, Hoogeveen en Zuidlaren.

Nieuws

Meest gelezen

menu