Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland constateert afname van aantal nieuwe coronabesmettingen met de deltavariant, maar is bezorgd over omikron

Foto: ANP

Het aantal nieuwe coronabesmettingen met de deltavariant is deze week met circa 10 procent gedaald in de noordelijke provincies. Dat stelt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN), dat echter bezorgd is over de snelle verspreiding van de omikronvariant.

De afnemende besmettingscijfers hebben ertoe geleid dat de het aantal coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen ook iets is gedaald. De druk op de IC-capaciteit blijft vooralsnog echter hoog. In de noordelijke ziekenhuizen liggen net als vorige week 54 coronapatiënten op de IC.

Op de verpleegafdelingen liggen op dit moment 112 coronapatiënten, ten opzichte van 142 vorige week. Het aantal klinische bedden voor coronapatiënten wordt langzaam afgeschaald.

Snelle verspreiding omikronvariant

Het aantal besmettingen met de omikronvariant is nu nog klein in het Noorden, meldt het AZNN. De verwachting is evenwel dat dit aantal snel zal toenemen. Deze snelle verspreiding kan volgens het AZNN tot een hoge piek in ziekenhuis- en IC-opnames leiden.

Het AZNN wijst er daarbij op dat de hoogte van de piek kan worden beperkt door zo veel mogelijk gevaccineerde mensen zo snel mogelijk hun boosterprik te geven. Ook het verhogen van de vaccinatiegraad onder nog niet-gevaccineerde personen helpt.

Nieuws

menu