Advies Gezondheidsraad: boosterprik van oud naar jong. Geen voorrang voor mensen met Janssen-vaccin

Een medewerkster van het Sint-Anna Ziekenhuis in Geldrop ontvangt de boosterprik tegen het coronavirus. Foto: ANP/HH

De Gezondheidsraad adviseert om bij de boostervaccinatie voor mensen tussen de 18 en 60 jaar de volgorde van oud naar jong aan te houden en geen onderscheid te maken naar het vaccin dat iemand eerder heeft gekregen.

Dat zou betekenen dat Nederlanders die gevaccineerd zijn met Janssen, dus niet eerder aan de beurt komen, wat voor wintersporters in Oostenrijk vanaf 3 januari een probleem kan geven. Het ligt voor de hand dat zorgminister Hugo de Jonge het advies overneemt.

Volgens de Gezondheidsraad wegen de voordelen van een efficiënte uitvoering op tegen de relatief kleine verschillen in bescherming tussen de verschillende vaccins. Mensen onder de 60 jaar komen in aanmerking voor een booster als 60-plussers, bewoners van zorginstellingen en zorgpersoneel met direct patiëntencontact aan de beurt zijn geweest. Volgens de raad blijft het belangrijk dat de ouderen en bewoners van zorginstellingen eerst die booster krijgen.

Zorgen

Tegelijkertijd bestaan er zorgen. Want hoewel de vaccins nog altijd goed tegen ernstige ziekte beschermen, zijn er tekenen dat de bescherming wat terugloopt. „Nu het aantal besmettingen hoog is, neemt ook het risico toe dat gevaccineerden onder de 60 jaar ernstig ziek worden. Een boostervaccinatie kan de bescherming van deze groep verbeteren.”

Volgens de raad moet er bij de volgorde geen onderscheid gemaakt worden naar eerder gekregen vaccin. Dat ondanks het feit dat de bescherming bij vooral AstraZeneca en Janssen volgens onderzoek wat sneller afneemt dan bij de andere vaccins. „Sinds de toelating van de vaccins was bekend dat de vaccins van AstraZeneca en van Janssen een lagere bescherming geven tegen infecties dan de vaccins van Pfizer en Moderna”, schrijft de raad.

'Vertraging'

„Dat geldt ook in enige mate voor de bescherming tegen ziekenhuisopname, maar die is nog steeds hoog en de verschillen tussen de vaccins zijn niet groot. Verdere prioritering kan bovendien leiden tot vertraging. De voordelen van een efficiënte uitvoering wegen op tegen de relatief geringe lagere bescherming van gevaccineerden met het Janssen-vaccin of het vaccin van AstraZeneca.”

Sinds vorige week kunnen de meeste 80-plussers een afspraak maken voor hun booster, terwijl inmiddels ook 18-plussers in zorginstellingen en zorgmedewerkers met direct patiëntencontact aan de beurt zijn. Vanaf donderdag kunnen ook Nederlanders die in 1939 geboren zijn, een afspraak maken. Naar verwachting ontvangen de zestigers eind december hun uitnodiging.

Nieuws

Meest gelezen

menu