Advocaten over Ruinerwold-vader Gerrit Jan Van D.: 'Hij woont weer samen met de vijf jongste kinderen. Het gaat naar omstandigheden goed' | DVHN Live

In de documentaireserie De kinderen van Ruinerwold vertellen de oudste vier kinderen over hun bizarre leven met hun vader Gerrit Jan van D. Vanavond is deel 3 te zien. Shin (31), Marjan (30), Edino (28) en Israel (27) vertellen over de ernstige mishandelingen die ze hebben moeten doorstaan. ,,De jongste vijf kinderen kijken niet naar de documentaire”, zeggen de advocaten van de vader, Robert Snorn en Jana Andonovski.

,,Ze hadden liever niet gehad dat privébeelden van het gezin openbaar waren gemaakt.” Dat zeggen advocaten Snorn en Andonovski in een gesprek met presentator Renate Winkel bij DVHN Live. Volgens de advocaten hebben de jongste vijf hun jeugd heel anders ervaren dan hun oudere broers en zus. ,,Zij zeggen dat ze een hele liefdevolle opvoeding hebben gehad van hun vader en dat ze veel van hem hebben geleerd.”

Hun cliënt Van D. is op 4 maart vrijgelaten. De rechtbank besloot toen dat Van D. vanwege zijn communicatieproblemen en cognitieve stoornis niet kan worden vervolgd, omdat hij door zijn handicaps (het gevolg van een hersenbloeding) geen eerlijk proces kan krijgen. Snorn en Andonovski hebben onlangs het gezin voor het eerst weer ontmoet. Ze wonen ergens in Nederland en willen niet in de publiciteit.

De advocaten willen weinig kwijt over hoe het met ze gaat. ,,Vader woont weer samen met zijn vijf kinderen. De gemeente kan ook wat ondersteunen, bijvoorbeeld door aanpassingen aan de woning te doen”, vertelt Snorn. ,,Naar omstandigheden gaat het goed.”

'Het zijn intelligente kinderen'

De vader wordt door de oudere kinderen beschuldigd van indoctrinatie, vrijheidsberoving, misbruik en mishandeling. Strafrechtelijk komt daar nooit een oordeel over. Maar stel dat het klopt wat zij zeggen: is het verantwoord dat de kinderen weer met deze man samen wonen? ,,De kinderen zijn meerderjarig”, zegt Andonovski. ,,De jongste is 19 jaar. Ze hebben zelf het recht om te bepalen of ze bij hun vader willen wonen of niet. Dat staat hun vrij.”

Wat er precies gaat gebeuren de komende jaren, vinden de advocaten lastig te zeggen. Gaan de kinderen hun eigen weg of blijven ze bij vader? ,,Van de boerderij in Ruinerwold hadden ze een hele mooie plek gemaakt. Ik kan mij in theorie voorstellen dat ze op zoek gaan naar een vergelijkbare plek. Het zijn intelligente kinderen. Ze werken nu ook, ze werken allemaal.”

Klusjesman Josef B.

En hoe zit het met klusjesman Josef B.? Hij zou medeplichtig zijn aan een deel van de strafbare feiten die door Van D. zijn gepleegd. ,,Die zaak zal wel inhoudelijk worden behandeld”, legt Snorn uit. ,,Hij heeft een andere advocaat. Het is maar zeer de vraag of Josef B. op een strafrechtelijke manier betrokken is geweest. Dat zal zijn advocaat zeker ook naar voren brengen. De Zaak Van D. heeft geen invloed op de strafzaak van B., alleen is de advocaat niet in de gelegenheid gesteld om onze cliënt als getuige te horen. De advocaat zou kunnen aanvoeren dat hij daardoor geen eerlijk proces kan krijgen.”

B. is in oktober vorig jaar vrijgelaten. Hij heeft ruim een jaar vastgezeten. Wanneer zijn strafzaak door de rechtbank in Assen wordt behandeld is nog niet bekend. De advocaten willen niet zeggen of de klusjesman weer contact heeft met Van D. en zijn gezin.

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op  www.dvhn.nl  en  Facebook .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
DVHN Live
Video
Ruinerwold
menu