Alle alarmbellen van het coronadashboard zijn nu aan het rinkelen

Het coronadashboard. Foto: AD/Rob Engelaar

Alle alarmbellen van het coronadashboard van het RIVM zijn officieel aan het rinkelen. Deze week werd ook de signaalwaarde van het aantal ziekenhuisopnames overschreden, de enige waarschuwingsgrens die nog níet was gepasseerd.

Het gemiddeld aantal dagelijkse ziekenhuisopnames over de laatste drie dagen is uitgekomen op 41,7. De signaalwaarde, die aangeeft dat de verspreiding van het coronavirus niet onder controle is, is door het RIVM gesteld op 40. Afgelopen 15 mei was de laatste dag dat deze waarde boven de 40 uitkwam.

Eerder werden ook de andere signaalwaarden van het coronadashboard al overschreden. Dat gold voor het aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners (signaalwaarde 7, huidige stand 17,4), het reproductiegetal (signaalwaarde 1, huidige stand 1,27) en het gemiddeld aantal dagelijkse ic-opnames over de laatste drie dagen (signaalwaarde 10, huidige stand 13,7).

Niet automatisch nieuwe maatregelen

Het overschrijden van een signaalwaarde betekent niet automatisch dat er nieuwe maatregelen volgen. Het kabinet kondigde gisteren al een fors pakket beperkende maatregelen voor de komende drie weken aan, zoals het verbieden van publiek bij sportwedstrijden en beperkte openingstijden voor de horeca.

Er liggen op dit moment 693 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie net als gisteren 142 op de intensive care. Ook liggen er 587 niet-coronapatiënten op de ic’s. Negen patiënten, onder wie 1 ic-patiënt, moesten de afgelopen 24 uur naar een ander ziekenhuis worden vervoerd, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) eerder vandaag. 

Ter vergelijking: dit voorjaar lagen er in Nederland op het hoogtepunt van de coronacrisis 4500 mensen in het ziekenhuis, van wie 1500 op de intensive care. 

Toename besmettingen

Maandagmiddag maakte het RIVM al bekend dat het aantal positieve coronatests de afgelopen week wederom fors is toegenomen. Het waren er 19.326, tegenover 13.471 een week eerder. Het percentage van de afgenomen tests dat positief uitpakte, steeg naar 7,4 procent. Een week eerder was dat nog 6,1 procent.

Het aantal positieve gevallen neemt sterk toe in vrijwel alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen, schrijft het RIVM. In vier weken tijd is het aantal meldingen zelfs ruim vervijfvoudigd. Een kleine maand geleden waren het er 3588.

Nieuws

Meest gelezen

menu