Alle ballen verzamelen: zeven vegetarische gehaktballen getest (+poll)

Het testpanel: Lotte Kuijsters, Romy Kok, Kim Zoon, Isabel Boerdam en Lieske van der Waals.Foto: Marco Okhuizen

Minder vlees eten: het staat in menig rijtje goede voornemens. Dus gooi eens een plantaardig balletje in de pan. We proeven zeven merken vegaballen.

’Bij de borrel eet ik graag een vegetarisch balletje”, bekent Isabel Boerdam, oprichter van webblog www.dehippevegetarier.nl en het culinaire adviesbureau Green Food Lab. ,,Ik ben nu twintig jaar vegetariër en simpelweg klaar met dat eeuwige worteltje met hummus. Zo’n vegabal is voor mij op een borrel ook goed als comfort food .”

De balletjes laten zich bovendien gedwee in andere richtingen rollen. In de salade, de pasta of verkruimeld als gehakt vormen ze voor Boerdam de favoriete keus in het supermarktschap met vleesvervangers. En ook haar vier collega’s – van flexitariër tot overtuigd dierloos – halen allerminst de neus op voor de multi-inzetbare bolletjes. ,,Al kies ik persoonlijk liever voor falafelballen”, zegt Kim Zoon. ,,Nee, die lijken natuurlijk niet op vlees. Maar ik vind ze gewoon lekkerder.”

Tijdens onze blinde test proeven de vijf collega’s zeven pakjes vegaballen die qua smaak en uiterlijk de vergelijking met echt vlees zouden moeten aankunnen. Geen opzichtige falafel-, zeewier- of notenballetjes dus. Wel ballen die bol staan van de soja- en tarwe-eiwitten. Vier erkende vegaboeren (De Vegetarische Slager, Garden Gourmet, Vegafit, Boon) en drie huismerken (Jumbo, Albert Heijn, Aldi) vormen de dwarsdoorsnede van het schap.

Ogenschijnlijk ambachtelijke balletjes

Allereerst het uiterlijk. Waar vrijwel alle kandidaten van een eerdere vegaburgertest direct werden ontmaskerd als fopvlees , lijken de plantaardige ballendraaiers beter in hun camouflage geslaagd dan de plantaardige schijfbakkers. Het wemelt van de goudbruine, ogenschijnlijk ambachtelijk geknede balletjes die moeiteloos zouden opgaan in een schaal vol echt vlees. Alleen de chiliballen van Boon vallen met hun roze-gele tint en overduidelijke groenteflinters direct door de mand.

Ook de Jumboballen doen de wenkbrauwen licht fronsen. De ongelijke, grillige structuur doet het panel al op voorhand watertanden, maar doet niettemin eerder denken aan kleine krentenbollen dan aan geloofwaardig vlees. Waarbij de vraag is of vleesgelijkenis een vereiste is voor vega.

Sponzige stuiterballetjes

Eenmaal in de mond worden de verschillen groter. Door een overdaad aan zout en andere specerijen stellen de ballen van De Vegetarische Slager het meest teleur. Ook van Vegafit wordt gehakt gemaakt: sponzige stuiterballetjes zonder enige bite .

Garden Gourmet bewijst daarentegen hoe het ook kan. Onder het knapperige jasje gaat een veerkrachtige, goed gekruide inhoud schuil waarop je zou willen blijven sabbelen. Albert Heijn wordt net iets minder goed beoordeeld, maar is wel de beste keus voor de vleeseter die eigenlijk liever van het echte werk geniet. De structuur is rul en ook de smaak en het mondgevoel zouden zo voor vlees kunnen doorgaan. Boerdam: ,,Dit is precies hoe ik me gehakt herinner, na twintig jaar zonder vlees.”

***

Garden Gourmet - 8

2,39 euro (à 210 gram)

De structuur behaagt: ietwat knapperig van buiten en lekker chewy van binnen. Ook de kruiding is naar wens. Je zou bijna geloven dat het echt gehakt is.

***

Albert Heijn - 7,5

2,19 euro (à 224 gram)

De vegaballen die het dichtst in de buurt komen van echt vlees. Een rulle gehaktstructuur, geloofwaardige vleesgeur en licht zoetje dat lang blijft hangen. Mag iets meer kruiden hebben.

***

Jumbo (Veggie Chef) - 7

2,41 euro (à 250 gram)

Oogt zeer aantrekkelijk: ongelijk, krokant en met uitstekende stukjes. Het mondgevoel stelt helaas teleur: net te compact, droog en vlokkerig. Wel goed op smaak, inclusief fijn pepertje op de tong.

***

Boon - 6,5

2,99 euro (à 170 gram)

De vreemde eend in de bijt. Meer een groentebal dan imitatiegehakt: de doperwtjes en stukjes paprika springen meteen in het oog. De smaak is allerminst slecht, al zijn de chilipepers dominant.

***

Aldi (Meat Free Days) - 6

1,59 euro (à 200 gram)

Gekunstelde budgetballen. Je verwacht crunch , maar krijgt het niet. De smaak is uitgesproken, maar geeft direct prijs dat het gaat om fopvlees. Vanbinnen zowel plakkerig als droog. Wel prachtig goudbruin.

***

Vegafit - 5

2,39 euro (à 180 gram)

Te vlak van smaak, alleen het onprettige zuurtje heeft enig uithoudingsvermogen. De structuur is een nog grotere afknapper: sponzige stuiterballetjes zonder enige bite .

***

De Vegetarische Slager - 4

2,99 euro (à 170 gram)

De zemelige vezelstructuur kan prima de strijd aan met echt gehakt. De kruiding vliegt volgens het panel echter volledig uit de bocht. Smaakt veel te zout.

***

Het testpanel

Isabel Boerdam (28) Oprichter van Green Food Lab en dehippevegetarier.nl. Is twintig jaar vegetariër.

Kim Zoon (27) Flexitariër, vooral actief voor de Nationale Week Zonder Vlees (11 tot 17 maart).

Lieske van der Waals (26) Zelfverklaard ‘flexi-vegan’: eet slechts af en toe vlees en zuivel.

Lotte Kuijsters (25) Nog zo’n fijnproevende flexitariër. Spil achter de Vegetarische Restaurantweek.

Romy Kok (20) Groentje van Green Food Lab. Sinds anderhalf jaar volledig van vlees en vis af.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu