Alle landen gaan anders om met de kleurcodes. Rood op de ECDC-kaart: wat betekent dat?

Gaan we op rood op de ECDC-kaart? Dat is de grote vraag die deze week als het zwaard van Damocles boven de vakantiepret van veel Nederlanders hangt. Vijf vragen over deze kaart, en de gevolgen van een kleurwijziging.

De vakantieganger komt in Europa een lappendeken aan inreis-eisen tegen. Eén Europees beleid is nooit van de grond gekomen.

De vakantieganger komt in Europa een lappendeken aan inreis-eisen tegen. Eén Europees beleid is nooit van de grond gekomen. Foto: ANP

Wat is de ECDC-kaart?

Het ECDC is het Europese RIVM. Alle lidstaten leveren wekelijks hun coronacijfers aan, waarna het ECDC er een coronakaart van maakt. Daarop kleuren landen groen, geel, rood of donkerrood. Een land kleurt groen als er in de afgelopen twee weken minder dan 75 besmettingen per 100.000 inwoners waren. Geel geeft aan dat er tussen de 75 en de 200 besmettingen waren, rood is meer dan 200 en boven de 500 besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken tijd wordt het donkerrood.

En dan?

Landen baseren hun reisadviezen op die kaart. Ook Nederland doet dat. Spanje staat bijvoorbeeld goeddeels rood op de ECDC-kaart en dus geldt een negatief reisadvies. In Nederland analyseert het RIVM de data van het ECDC en geeft die analyse aan de ministeries van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken. In Den Haag wordt dan het reisadvies bepaald. Dat duurt meestal een week. Andere lidstaten zijn soms sneller, of juist trager.

Waarom is er niet één beleid in Europa?

Lang werd gehoopt op een uniform Europees beleid qua reisadviezen, maar dat is er niet gekomen. Volksgezondheid is een staatsaangelegenheid, en dus mogen landen zelf hun maatregelen bepalen, legt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit. Er is slechts een ’raadsaanbeveling’ over hoe om te gaan met de kleurcodes, maar daar mogen landen dus van afwijken. Zo eist bijvoorbeeld Frankrijk een volledige vaccinatie en twee weken geduld, terwijl je Oostenrijk in mag drie weken nadat je één prik hebt gehad.

Gaat Nederland rood kleuren?

Die kans is heel groot. Het ECDC kijkt naar een periode van twee weken. Vorige week waren er 50 nieuwe meldingen per 100.000 inwoners. Sindsdien is het aantal besmettingen echter snel opgelopen. De ’rode grens’ ligt op ongeveer 35.000 besmettingen in Nederland in twee weken tijd en daar zijn we overheen. Als minstens vier procent van de testen positief is, worden ’we’ zelfs rood na ruim 13.000 besmettingen. „Het is niet onwaarschijnlijk dat we met het tempo waarin het aantal besmettingen nu oploopt, op rood gaan”, zegt ook het ministerie van Buitenlandse Zaken eufemistisch.

Verandert het Nederlandse reisadvies dan voor een land?

Nee. Althans, niet vanuit Nederland. Wij kijken immers naar de cijfers van andere landen. Spanje doet het slecht en is oranje, Duitsland doet het goed en is groen. Het gaat erom wat andere landen voor eisen stellen. Slechts als een compleet inreisverbod geldt, stelt ook Buitenlandse Zaken een oranje reisadvies in. Dat lijkt binnen de EU onwaarschijnlijk. „Lees dus vooral het hele reisadvies, want daarin zetten we welke inreiseisen worden gesteld”, luidt het advies.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu