Altijd al eens een groene wolk willen zien? Eind deze maand valt in de nachtelijke uurtjes de Helixnevel te bewonderen in Nederland

Kijk vlak boven de horizon in zuidelijke richting en dan is-ie te zien: de Helixnevel, die door een telescoop gezien een karakteristieke ringvorm heeft. Wie deze sterrennevel wil spotten kan dat eind september het beste doen, want dan zijn de condities ideaal: het maanlicht stoort dan het minst en als het een beetje helder weer is, lukt het zelfs met een verrekijker om de Helixnevel te zien.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Op 28 september rond 23.30 uur bereikt de Helixnevel zijn hoogste punt boven de horizon en het maanlicht stoort dan het minst, waardoor kijkcondities geschikt zijn. WeerOnline adviseert nieuwsgierigen wel om een kwartier van tevoren al naar buiten te gaan, om zo de ogen te laten wennen aan de duisternis. En wie de Helixnevel echt goed wil zien, kan daarvoor het beste een plek met weinig lichtvervuiling uitzoeken. Zoals de Waddeneilanden of de Veluwe.

De Helixnevel is vanwege de relatief korte afstand (650 lichtjaar) tot de aarde waarschijnlijk te zien met een verrekijker. Vlak boven de horizon in het zuiden is dan een groenkleurige wolk te zien. Wie de ringvorm van de sterrennevel ook wil zien, heeft daarvoor wel een telescoop nodig.

Wat is de Helixnevel?

De Helixnevel is ontstaan toen een middelgrote ster in ons sterrenstelsel aan zijn einde kwam. Het binnenste van de ster blijft achter en de buitenste laag wordt de ruimte in geslingerd. Omdat de resterende kern straling blijft uitzenden, worden de gassen eromheen opgelicht in een scala aan kleuren. Dit is wat zichtbaar wordt als de Helixnevel. Volgens astronomen zal onze zon over ongeveer vijf miljard jaar ook een sterrennevel vormen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu