Amerikaanse president Biden waarschuwt voor nieuwe aanslag bij luchthaven Kabul

Biden waarschuwt voor nieuwe aanslag luchthaven Kabul ANP

De Amerikaanse president Biden waarschuwt voor een nieuwe aanslag bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij zegt zich te baseren op Amerikaanse commandanten die stellen dat de komende 24 tot 36 uur een aanval zeer waarschijnlijk is.

Een aanslag donderdag bij de luchthaven eiste tientallen levens. Zeker dertien Amerikaanse militairen stierven, en volgens onbevestigde berichten 170 Afghanen. De situatie ter plekke is extreem gevaarlijk en de dreiging van terroristische aanslagen op de luchthaven blijft groot, aldus Biden verder in een verklaring.

De president heeft de commandanten opgedragen 'alle mogelijke maatregelen te nemen' voor de bescherming van de Amerikaanse troepen. Ze beschikken over alle autoriteit, middelen en plannen om 'onze mannen en vrouwen' te beschermen, aldus Biden. Maar ook de evacuaties van burgers gaan door, ondanks 'de verraderlijke situatie in Kabul.'

Nieuwe vergeldingsaanvallen

Biden kondigde ook nieuwe vergeldingsaanvallen aan tegen de daders van de aanslag, de Afghaanse tak van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). ,,Deze slag was niet de laatste”, aldus de president over de Amerikaanse droneaanval zaterdagochtend vroeg op IS-Khorasan, waarbij twee kopstukken werden gedood.

,,Ik zei dat we achter de groep aan zouden gaan die verantwoordelijk is voor de aanval op onze troepen en onschuldige burgers in Kabul, en dat hebben we gedaan. We zullen doorgaan met het opsporen van iedere persoon die betrokken was bij die gruwelijke aanval en ze laten boeten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Afghanistan
menu