AstraZeneca heeft 'ons' vaccin klaar: 70 procent effectief, geen bijwerkingen

Tijdens de fase drie-proeven, waarbij het vaccin op ruim 23.000 mensen is getest, zijn geen ernstige bijwerkingen geconstateerd. Foto: Reuters

AstraZeneca is de derde farmaceut die deze maand met vaccinnieuws komt: het coronavaccin van het Zweeds-Britse bedrijf is gemiddeld genomen voor 70 procent effectief. Dat blijkt uit resultaten die AstraZeneca vanochtend bekend heeft gemaakt.

Echter is de kans groot dat het vaccin nog veel effectiever is bij een kleinere dosering. Ook positief: tijdens de fase drie-proeven, waarbij het vaccin op ruim 23.000 mensen is getest, zijn geen ernstige bijwerkingen geconstateerd.

Dat betekent dat het vaccin veilig is om te gebruiken, aldus AstraZeneca. De farmaceut gaat direct over tot een marktaanvraag bij de EMA, de Europese medicijnwaakhond.

Kostprijs

Nederland heeft 11,7 miljoen doses van het vaccin besteld, dat is ontwikkeld aan de universiteit van Oxford. Eerder bleek al dat het vaccin ook goed aanslaat bij ouderen. Dat is bijzonder: veel vaccins werken juist minder bij senioren. AstraZeneca heeft aangegeven het vaccin tegen kostprijs te willen leveren. Dat zou neerkomen op een bedrag van 2,50 euro per doses.

Afgelopen week maakten de Amerikaanse farmaceuten Pfizer en Moderna ook al bekend met een vaccin te komen. Die vaccins lijken vooralsnog een effectiviteit van ruim 90 procent te hebben.

Andrew Pollard, hoofd-onderzoeker van de universiteit van Oxford, zegt dat er aanwijzingen bestaan dat de effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin ook richting de  90 procent gaat: ,,Dat heeft te maken met de wijze van dosering.” 

‘Lagere dosering werkt beter’

Daarbij zou het vaccin het beste werken als tijdens de eerste prik een halve doses wordt toegediend en tijdens de twee prik een volledige doses van het vaccin. Uit de onderzoeken blijkt dat de effectiviteit dan op 90 door Pollard genoemde 90 procent zit. Bij proefpersonen die tijdens de twee prikken een volledige doses kregen, is de effectiviteit slechts 62 procent.   

Het is vooralsnog niet duidelijk waar het verschil vandaan komt. Een en ander betekent waarschijnlijk wel dat meer mensen gebruik kunnen maken van het vaccin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu