Bekijk hier de foto’s van de reeën in hartje Leeuwarden. De agenten met verdovingsgeweren moesten uit Groningen en Meppel komen

Foto: Dierenambulance

Het zal wel, dacht Adriaan van der Kooij toen hij zaterdagochtend vroeg een melding kreeg over ,,twee herten” in hartje Leeuwarden.

,,Ik dacht dat het een grap was”, zegt de medewerker van Dierenambulance De Wissel. Maar eenmaal aangekomen stond hij oog in oog met twee reeën. Zomaar op een parkeerterreintje tussen de huizen, pal achter Snackbuffet Het Vliet.

Het waren jonge dieren, zegt Van der Kooij. ,,Maar wel zelfstandig, ze konden zichzelf redden.” Besloten werd de dieren te verdoven en uit te zetten in het Leeuwarder Bos. Daarvoor moesten ze wachten op politiemedewerkers met verdovingsgeweren uit Groningen en Meppel. Een uur lang wisten Dierenambulance en andere agenten de dieren op hun plaats te houden in een plantsoentje.

 

‘Op De Tuinen gezien’

Waar ze vandaan komen? Van der Kooij staat voor een raadsel. ,,In de loop van de dag zijn we gebeld door iemand die ze ‘s nachts had zien lopen op De Tuinen.” Dat is midden in de binnenstad.

,,Kort geleden nog kregen we een melding van een ree bij het WTC. Maar dat zijn de rafelranden van de stad. Zoiets als dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Dat het niet om tamme dieren gaat, staat voor Van der Kooij vast. ,,Een agent zei dat het misschien een stunt was van Cambuursupporters, maar dit waren echt wilde reeën. Dat zag je aan hun gedrag, daar twijfel ik niet over.”

 

‘s Nachts rustiger vanwege corona’

Als de waarneming op De Tuinen klopt, kwamen de reëen mogelijk ook uit het Leeuwarder Bos, zegt hij. Het is een afstandje die de dieren makkelijk in een nacht kunnen overbruggen. ,,Misschien omdat het nu zo rustig is vanwege corona. Ook ‘s nachts zijn er nu minder auto’s en voetgangers.”

 

In de loop van de ochtend zijn de dieren op een rustige plek in het bos neergelegd. ,,Het duurde vrij lang voor ze wakker werden. Stomtoevallig liep er een dierenarts, die we kenden, zijn hond uit te laten. Die heeft een infuus gehaald, zodat de reeën goed uit hun verdoving kwamen. Pas toen alles in orde was zijn we weggegaan.”

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu