Wat nou app? Tip van Belgische viroloog: schrijf dagelijks in notitieblok op met wie je contact hebt

Foto: ANP

Wat nou peperdure privacyschendende corona-app? De Belgische viroloog Emmanuel André heeft een goedkopere tip: schrijf elke dag even op met wie je in contact bent geweest.

Terwijl de Nederlandse overheid bakken geld en energie investeert in de uitvinding van een app die vastlegt met wie je in contact bent geweest, komt de simpele oplossing als altijd uit België.

De Waalse viroloog Emmanuel André gaf een tip op Twitter. ‘Maakt u er vanaf morgen een gewoonte van om de namen te noteren van de personen met wie u in contact bent geweest, inclusief hun telefoonnummers. Zo kunnen we deze mensen op de juiste manier helpen wanneer u ziek wordt.’

Logboek om werk contactonderzoekers te vereenvoudigen

Microbioloog Emmanuel André is hoofd van het referentielaboratorium voor het coronavirus van het Universiteitsziekenhuis van Leuven, schrijft het Vlaams Dagblad De Standaard .

Hij pleit volgens de krant voor een soort logboek. ,,Zo’n logboek kan een handig hulpmiddel zijn voor de contactopsporing, waarbij onderzoekers in kaart brengen met wie een covid-19-patiënt contact had. Die personen worden dan gecontacteerd en krijgen informatie over wat ze het beste doen.’‘

Vlaanderen wil 1.200 mensen inzetten die zich gaan bezighouden met het opsporen van contacten van coronapatiënten. ,,Mogelijk wordt in Vlaanderen, net als in Brussel, personeel van de ziekenfondsen ingeschakeld. Ten laatste volgende week maandag (11 mei, red. DvhN), wanneer een nieuwe fase van de heropstart ingaat, zouden er zo veel mogelijk contactonderzoekers beschikbaar moeten zijn. Deze week worden de procedures getest met Vlaamse ambtenaren’‘, schrijft De Standaard.

Niet het hele probleem opgelost

Volgens de krant neemt een callcenter vanaf de tweede helft van deze week contact op met covid-19-patiënten om te vragen met wie zij de afgelopen dagen nauw contact hebben gehad. Om hen daarbij te helpen wordt een formulier met vaste vragen ontwikkeld.

Daarin staat bijvoorbeeld met welk transportmiddel de patiënten onlangs hebben gereisd en of ze contact hebben gehad met mensen die in de zorg werken. Een eigen lijstje met personen en telefoonnummers voorkomt dat je voor die gegevens moeizaam in je geheugen moet graven.

Overigens is daarmee uiteraard nog niet het hele probleem opgelost, omdat je natuurlijk niet alle mensen die je in openbaar vervoer of winkel ontmoet persoonlijk kent. Laat staan dat je hun telefoonnummers weet. Maar in elk geval heb je dan wel de eerste ring met contactpersonen in beeld.

Nieuws

Meest gelezen

menu